Malteška vlada dovolila izkrcanje vseh migrantov z ladje Alan Kurdi

7. 7. 2019 | Vir: STA
Deli
Malteška vlada dovolila izkrcanje vseh migrantov z ladje Alan Kurdi (foto: STA)
STA

Malta je danes sporočila, da bo dovolila na kopno vsem 65 migrantom, ki jih je iz Sredozemskega morja rešila ladja Alan Kurdi nemške nevladne organizacije Sea-Eye. Ljudi bodo premestili v druge države EU, so sporočile oblasti v Valletti po pogovorih z Evropsko komisijo in Nemčijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Malteške oblasti so ladji Alan Kurdi sicer prepovedale vplutje v njeno pristanišče. Migrante z ladje, ki se nahaja v mednarodnih vodah, bo pobrala malteška vojaška ladja in jih prepeljala v pristanišče, so še sporočile oblasti.

"Vse rešene osebe na krovu bodo nemudoma premeščene v druge članice Evropske unije. Nihče od migrantov ne bo ostal na Malti," so še dodali.

Poleg tega bodo v skladu z dogovorom, ki ga je Valletta dosegla z Evropsko komisijo in nemško vlado, partnerke v EU sprejele še najmanj polovico od 58 migrantov, ki jih je ločeno rešila malteška mornarica, še navaja dpa.

Ladja Alan Kurdi, ki je v petek v Sredozemlju z gumijastega čolna rešila 65 ljudi, je v noči na nedeljo odplula proti Malti, potem ko ji italijanske oblasti niso dovolile vplutja v pristanišče na Lampedusi. A tudi malteške oblasti so ladji danes prepovedale vplutje v njene ozemeljske vode.

Pred tem so dovolile zgolj izkrcanje trem migrantom z ladje, ki so zboleli in so bili v zelo slabem stanju, in jih prepeljale v zdravstveno oskrbo na Malto.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec