Lea Filipovič (Lepa Afna) pravi: "Maske bodo padle in ženska se bo spet smejala, in to z lepimi ustnicami"

26. 6. 2022
Deli
Lea Filipovič (Lepa Afna) pravi: "Maske bodo padle in ženska se bo spet smejala, in to z lepimi ustnicami" (foto: Instagram.com/lepaafna)
Instagram.com/lepaafna

V letu 2022 skoraj ni slovenskega uporabnika znanih družbenih platform, ki ga ne bi vsaj bežno oplazil fenomen Lepa Afna. Za ustvarjalnim psevdonimom, ki je z leti prerasel v ime uspešne blagovne znamke, stoji simpatična, vedra in zagnana Lea Filipovič, ki je z novim izdelkom na trgu zajadrala tudi v kozmetične vode.

Vaši začetki segajo še v študentske čase, ko si stojalo za kamero nadomestila kar s kupom knjig o Harryju Potterju. Bi si tista Lea lahko predstavljala, da bo njena zgodba tako uspešna?

Ne, zagotovo ne. Mene v življenju spremlja ena res dobra lastnost, in to je moja rahla naivnost. Ne predvidevam preveč vnaprej in zaključkov nikoli ne sklepam prehitro. Ko mi srce nekaj narekuje, temu enostavno prisluhnem. In takrat, v študentskih letih je moje srce začutilo, da bi rada takratni presežek energije usmerila v to, da bi začela ustvarjati svoje vsebine na spletni platformi YouTube.

Takrat nisem imela pojma, kaj sledi, in nikoli nisem bila toliko preračunljiva, da bi predvidela deset korakov vnaprej. Funkcioniram na način, da se oprimem radosti, ki jo začutim v telesu, sploh kadar mi s tem povezane misli ne dajo miru. Žene me tisti občutek, da lahko ustvarim nekaj lepega. Potem pa vsak dan, korak po korak.

Ali menite, da gre v današnjem burnem tempu življenja trdo delo lahko z roko v roki z uživanjem in sprostitvijo?

Da. To, kar počnem, jemljem kot način življenja. Svoje delo tudi močno povezujem z nagrado. Delam zato, da se nagradim - bodisi s kakšno dobro masažo ali tortico, bodisi s tem, da prijateljico razveselim z nečim, kar je njej pomembno in drago. Rekla bi, da nisem pretirana garačka. Sem pa delovna perfekcionistka in se pri svojem delu zmeraj zelo potrudim. Rada naredim stvari kakovostno in z dobro voljo. Tudi ko sem sama na drugi strani, kot prejemnik nekih vsebin, imam rada lepe in dobre produkte. Moj moto se glasi, to, kar sam želiš, daj tudi nazaj. Drugače ne znam, tako funkcioniram. Stvari se ne lotevam na pol.

Ste dokaz, da se konjiček lahko spremeni v poklic in delo osrečuje ter izpopolnjuje. Katero prelomnico bi označili za začetek kariere?

Skoraj zagotovo je bila to moja šolska kolekcija. Čeprav po sedmih letih še zmeraj uživam v kreiranju vsebin za naročnike, me je šolska kolekcija nekako ločila od promoviranja zgolj njihovih vsebin. S tem projektom je Lea, kreativna dušica, prvič dobila povsem proste roke, brez omejitev naročnikov. Predse sem dobila tako rekoč prazen list papirja, za najstnice sem ustvarjala z mislijo na to, kaj sem sama pogrešala, ko sem hodila v šolo, in kaj bi meni takrat prižgalo iskrice v očeh. Ta kreativni proces mi je dal ogromno samopotrditve in nakazal smer, v katero želim iti. Da, Lepa Afna ostaja vplivnica, ki sodeluje s slovenskimi in mednarodnimi podjetji, ampak Lepa Afna je tudi punca, ki najbolj na svetu uživa, ko kreira svoje zgodbe in lastno blagovno znamko.

Ko ste profesionalno zakorakali v svet medijev, ste veščine kalili tako na televiziji, radiu kot na straneh tiskanih revij. Bi rekli, da vam je katera od teh utrla pot do sveta YouTuba in rojstva Lepe Afne ali so je to odvijalo spontano?

Ko sem pisala, delala na radiu in televiziji, je Lepa Afna že obstajala. To je šlo vse nekako vzporedno, čeprav je bil YouTube najprej zame zgolj hobi, snemanje v prostem času. Na svojo pot v omenjenih medijih sem zelo ponosna, saj mi je pomagala izgraditi zelo močne temelje. Spoznala sem ogromno ljudi, ki so bili že leta profesionalci v medijskem prostoru. Vedno sem bila zelo zvedava, veliko sem jih spraševala in se od njih učila. Iz te okolice sem črpala na polno. Ta pot mi je tudi odprla oči in pokazala, da lahko vedno počnemo stvari, ki jih želimo, tudi če najprej kaže, da ne bo tako. Vse je vprašanje iznajdljivosti in želje.

Letos je luč sveta ugledal še en vaš skriti projekt – vaša nova kolekcija …

Lala by Lepa Afna je novo poglavje Lepe Afne. Zdaj nisem več dekle, ki se išče. Sem ženska, ki ima svoje strahove in dvome in se sproti spoznava. Imam dneve, ko se počutim zelo in tudi manj samozavestno. Gre za novo, ženstveno energijo, za katero želim, da bi jo odražali tudi moji nadaljnji projekti. Želim, da bi nove kolekcije in produkti pomagali, da se ženske boljše počutimo v svoji koži.

Kdaj ste vedeli, da je vaša nova kolekcija nekaj, kar si želite ustvariti?

Ta projekt se je v zasnovi začel že pred izbruhom pandemije. Potem so prišle maske in sem za trenutek že pomislila, da iz tega ne bo nič. Ko pa sem stvari pustila malce odležati, sem ugotovila, da čas za to šele prihaja. Maske bodo padle in ženska se bo spet smejala in smejala se bo z lepimi ustnicami.

Danes je trg poplavljen s številnimi kozmetični izdelki. Vam je to predstavljalo svojevrsten izziv?

Tu bi se spet navezala na svojo prej omenjeno naivnost. Ne obremenjujem se pretirano s tem, kaj je levo in kaj desno od mene. Na svetu je že vsega malo morje. Police so polne, se šibijo. Jaz se stvari vedno lotevam z otroško radovednostjo in na podlagi tega ocenim naslednji smiselni korak. Odgovor me potem nekako poišče kar sam. In tako se je rodila tudi ideja o šminkah. Izhajala sem iz tega, da žensko marsikaj dela lepo. Ampak ko si nadene dobro šminko, drugače zasije.

Kakšne načrte imate za v prihodnje?

Rdeča nit za naprej je gotovo slavljenje ženske lepote. Hočem, da se ženska, ko si bo nadela bodisi šminko, obleko ali kos nakita – morda že dajem kakšne namige (smeh), počuti dobro. Nebo je meja, zagotovo bom pa vedno upoštevala intuicijo. Vse ob svojem času. Tako kot ima narava neki svoj cikel, ga ima tudi Lepa Afna.

Kako vam uspe ohranjati ravnovesje med delom in zasebnim življenjem?

Ko prijateljica pokliče s povabilom na kavo, ga sprejmem, tudi če imam goro dela. Moja filozofija v življenju je, da se dogaja zdaj. Tudi med tem, ko se dela in je kaos. Nikoli se ne želim ozirati nazaj in obžalovati izgubljenih priložnosti. Zagrabim jih z obema rokama in še z nogami, če je treba. Tudi če je to zgolj klic in povabilo prijateljice na kavo. Rada se odpiram življenju in mu prisluhnem. Ločnica je res zabrisana, malo je dela, malo zabave in tega ne bi spremenila za nič.

Vaša velika opora je tudi partner. Bi rekla, da narava dela vajin partnerski odnos postavlja pred izzive ali ga dopolnjuje?

Imam partnerja, ki je z mano že veliko let, še preden sem postala Lepa Afna. Ob meni je bil ves čas in iz prve vrste spremljal mojo pot. Rada rečem, da je moj stric iz ozadja. Nobene večje stvari ne naredim, ne da bi se posvetovala z njim. Vedno je tukaj njegova stabilnost, ki dopolnjuje mojo kaotičnost. Od njega se nenehno učim. Zagotovo je zelo pomemben člen moje osebne in poslovne poti.

Morda v prihodnosti načrtujeta družino?

Oba si zelo želiva družine, ampak ko bova začutila, da je za to pravi čas in trenutek.

Večkrat ste poudarili, da ste kreativni tip človeka in ob snovanju in ustvarjanju lastnih idej izredno uživate. Kakšno popotnico želite s svojim ustvarjanjem predati sledilcem?

Srčno upam, da se skozi vse, kar podam v svet, od objav do končnih izdelkov, čuti ta iskrena, pristna energija. Kot sva se že prej pogovarjali, danes imamo vsega v izobilju. Živimo tako, kot so včasih kralji in kraljice. Verjamem pa, da se hitro začuti, tudi prek malih zaslonov, kdo je pri svojem delu avtentičen. Res upam, da tisti, ki se odločijo spremljati moje vsebine, lahko rečejo, da ob tem uživajo in da jim je lepo. Čutim, da je moje poslanstvo, da ljudi razveselim.

Napisala: Kaja Čelan // Fotografije: Kristijan Švab

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju