Mayeva vseeno zaprosila EU za preložitev brexita do 30. junija

20. 3. 2019
Deli
Mayeva vseeno zaprosila EU za preložitev brexita do 30. junija (foto: profimedia)
profimedia

Britanska premierka Theresa May je v pismu predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku Evropsko unijo zaprosila za preložitev brexita do 30. junija. Izstop Združenega kraljestva iz unije je sicer predviden za 29. marec.

"Davi sem pisala predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku in ga obvestila, da želi Združeno kraljestvo podaljšanje 50. člena do 30. junija," je sporočila Mayeva. 50. člen lizbonske pogodbe ureja izstop države iz EU, poročajo tuje tiskovne agencije.

V britanskem parlamentu je ob tem poudarila, da ne želi daljše preložitve britanskega izstopa iz unije, ki bi potencialno pomenila, da bi morala Velika Britanija sodelovati na majskih evropskih volitvah. S tem pa ne bi upoštevali rezultatov referenduma iz leta 2016, na katerem je večina Britancev podprla izstop iz EU.

V pismu je zapisala še, da je še vedno prepričana, da bodo britanski poslanci podprli njen sporazum o brexitu, ki ga je dosegla z Brusljem. "Vendar se to zagotovo ne bo zgodilo pred 29. marcem," je poudarila. Sporazum je sicer britanska poslanska zbornica dvakrat že zavrnila.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord