22. 5. 2019, 21:46 | Vir: STA

Mayevo zapustila ministrica za parlamentarna vprašanja

Profimedia

Britanska ministrica za parlamentarna vprašanja oz. formalno predsednica predstavniškega doma Andrea Leadsom je danes odstopila iz vlade premierke Therese May. Kot je sporočila, ne verjame, da bo pristop, ki ga je ubrala vlada, pripeljal do brexita in uresničil voljo Britancev na referendumu iz leta 2016, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Leadsomova je veljala za pomembno članico vlade Mayeve. Kot je zapisala na Twitterju, "ne verjame, da bo Združeno Kraljestvo resnično suvereno po načrtu, ki je bil zdaj predstavljen". Povedala je tudi, da novi sporazum, ki ga je Mayeva predstavila v torek, ni bil dobro usklajen z ostalimi člani vlade. Zaradi tega je "razpadla kolektivna odgovornost", je zapisala.

Mayeva je v novem dogovoru o brexitu, ki ga je predstavila v torek, med drugim obljubila nove garancije o pravicah delavcev, zaščito okolja, irsko varovalo in carinski kompromis. Če ga bodo podprli, je poslancem obljubila glasovanje o novem referendumu o brexitu.

Mayeva je danes tudi pozvala parlament, naj podpre njen novi predlog, da bi "dostavili brexit". Poudarila je, da pomeni ta sporazum, o katerem naj bi poslanci glasovali junija, zadnjo priložnost za to. Če ga bodo zavrnili, pa bo Veliki Britaniji ostala samo še "slepa ulica".

Številne koncesije, ki jih je predstavila Mayeva, so po oceni poznavalcev namenjene laburističnim poslancem. A vodja laburistov Jeremy Corbyn je že v torek zvečer napovedal, da izstopnega sporazuma oziroma ustreznega zakona ne bo podprl, saj samo pogreva tisto, o čemer so že govorili in ne vidi možnosti, da bi ga parlament podprl.

Tudi danes v parlamentu je poudaril, da je novi dogovor "poln nasprotij" in ponuja malo novega. Po njegovih besedah je težko sklepati dogovore z nekom, ki bo samo še nekaj dni na položaju.

Tudi mnogi drugi opozicijski poslanci, kot tudi poslanci premierkine konservativne stranke, so že napovedali, da sporazuma ne bodo podprli.

Vse glasnejši so tudi pozivi k njenemu odstopu. Medtem se je sestal odbor konservativnih poslancev, ki odloča o glasovanju o nezaupnici premierki. Nazadnje so sicer konservativci nezaupnico zavrnili decembra lani, tako da po trenutnih pravilih do decembra letos ne morejo znova glasovati o tem. A bi lahko spremenili pravila.

Sama pa Mayeva ne namerava odstopiti. To so iz Downing Streeta 10 danes potrdili tudi za nemško tiskovno agencijo dpa.

Britanski poslanci so sicer doslej že trikrat zavrnili sporazum Mayeve z Brusljem o brexitu, uspel pa ni niti njen poskus, da bi z laburisti našla kompromis.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ