27. 11. 2016, 11:28 | Vir: STA

Mešani občutki ob smrti Fidela Castra

profimedia

Pokojnega Fidela Castra naj bi upepelili v soboto, prvi dan devetdnevnega žalovanja, ki so ga razglasile oblasti.

Vzroka Castrove smrti še vedno niso sporočili, po neuradnih navedbah pa je že vrsto let bolehal zaradi težav na črevesju.

Nazadnje se je v javnosti pojavil 13. avgusta ob praznovanju svojega 90. rojstnega dne.

Kubanci zadržano, izgnanci slavijo!

Ulice v kubanski prestolnici Havana so bile danes tihe. "Kubanci določene generacije se bodo verjetno odzvali s solzami v očeh in to je danes že videti. Odzivi drugih bodo verjetno na meji brezbrižnosti, spet tretji bodo verjetno v zasebnosti govorili, da je njegov čas že zdavnaj minil," ocenjuje dopisnik BBC v Havani Will Grant.

Na komunističnem otoku medtem že potekajo tudi priprave na žalne slovesnosti in niso predvideni nobeni uradni dogodki. Ti se bodo začeli v ponedeljek, ko so državljane povabili, naj se zberejo na znamenitem Trgu revolucije v Havani. Žara s pepelom bo nato štiri dni potovala po državi.

Pogreb bo 4. decembra v drugem največjem kubanskem mestu Santiago.

Smrt nekdanjega dolgoletnega kubanskega predsednika in vodje komunistične revolucije Fidela Castra je vsekakor naletela na mešane odzive.

Medtem ko kubanski izgnanci v ZDA slavijo, so Kubanci doma zadržani.

Mešani odzivi tudi iz sveta!

Na Castrovo smrt se je odzval tudi kanadski premier Justin Trudeau, ki je Castra označil za izjemnega voditelja, za katerim bo Kanada žalovala. "Čeprav kontroverzna osebnost, so tako njegovi kritiki kot podporniki prepoznali njegovo ogromno predanost in ljubezen do kubanskega ljudstva, ki je do El Comandanteja gojilo globoko in trajno naklonjenost," je dejal.

Trudeaujev oče, nekdanji premier Pierre Elliott Trudeau, je bil prvi voditelj države članice zveze Nato, ki je potoval na Kubo. Državo je obiskal leta 1976, ko je bila ta sredi hladne vojne. "Vem, da je bil moj oče zelo ponosen, da ga je lahko klical prijatelj, in Fidela sem imel priložnost srečati, ko je moj oče preminil," je dejal Trudeau, ki je Kubo z namenom krepitve vezi sicer obiskal minuli teden.

Sožalje ob Castrovi smrti je izrazil tudi iranski predsednik Hasan Rohani, ki je Castra označil za neizprosnega bojevnika. Kot je zapisal v pismu Castrovemu bratu Raulu, mu je tragična novica povzročila veliko žalost in bolečino.

"V času, ko zatirani narodi po svetu trpijo zaradi kršitev najbolj očitnih in temeljnih človekovih pravic, kot so mir, pravičnost in svoboda, je sreča, da obstajajo svobodni ljudje in bojevniki, ki ne odnehajo z bojem vse do zadnjih dni svojega življenja, da bi zastavo pravičnosti ohranili visoko," je zapisal Rohani, ki se je s Fidelom in Raulom srečal septembra na Kubi.

Odzval se je tudi francoski predsednik Francois Holland, ki je za Castra dejal, da je "poosebljal kubansko revolucijo, v vseh njenih upih in razočaranjih".

Hollande je nato na vrhu frankofonije, ki se je danes začel na Madagaskarju, znova pozval k popolni odpravi sankcij proti Kubi, da bi v celoti kot partnerka postala del mednarodne skupnosti. "Čeprav sem večkrat obsojal kršitve človekovih pravic na Kubi, sem bil vedno mnenja, da je embargo nesprejemljiva enostranska odločitev," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ruski predsednik Vladimir Putin je Castra označil za "simbol nekega obdobja". "Ime tega pomembnega državnika se upravičeno smatra za simbol nekega obdobja v sodobni zgodovini sveta. Fidel Castro je bil iskren in zanesljiv prijatelj Rusije," je sporočil iz Kremlja.

Predsednik komunistične Kitajske Xi Jinping je v sporočilu, ki so ga objavili na začetku osrednjih vesti na državni televiziji, poudaril, da bo "Tovariš Castro živel večno".

"Kitajsko ljudstvo je izgubilo dobrega in iskrenega tovariša," je poudaril Xi, ki je tudi generalni sekretar kitajske komunistične partije. Fidela Castra je označil za "veliko osebnost našega stoletja", ki se je bodo "zgodovina in ljudje spominjali". Poudaril je še, da so se odnosi med Kitajsko in Kubo hitro razvili, zahvaljujoč prizadevanjem Fidela Castra od vzpostavitve diplomatskih odnosov leta 1960.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro, glavni zaveznik Kube v regiji, je pozval k nadaljevanju poti, ki jo je utrl Castro. "Vsi revolucionarji tega sveta moramo nadaljevati njegovo dediščino in nositi naprej zastavo svobode, socializma, humane države," je tvitnil po objavi novice o Castrovi smrti.

Levičarski bolivijski predsednik Evo Morales je obljubil, da ne bo nikoli pozabil Castrovega "upora imperialističnemu in kapitalističnemu modelu". Napovedal je, da se bo udeležil Castrovega pogreba.

Nekoč izredno priljubljen levičarski brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je v čustveni izjavi njegovo smrt izenačil z izgubo brata. Za Castra je dejal, da je bil "glas boja in upanja".

"Fidel Castro je bil prijatelj Mehike, promotor odnosa, ki temelji na spoštovanju, dialogu in solidarnosti," je po navedbah BBC zapisal mehiški predsednik Enrique Pena Nieto.

"Fidel Castro je bil ena od najbolj ikoničnih osebnosti 20. stoletja. Indija žaluje za dobrim prijateljem," se je odzval indijski premier Narendra Modi.

Castro je bil nekoč eden pomembnih članov gibanja neuvrščenih, katerega ustanovna članica je bila tudi nekdanja Jugoslavija. "Fidel je vztrajal in utrdil svojo državo med najhujšo ameriško blokado. Nanj je bil vršen strašanski pritisk, a je vseeno povedel svojo državo na pot samostojnega razvoja," je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax ocenil zadnji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov. Poudaril je še, da bo Fidel Castro vedno ostal velik politik, ki je pustil globok pečat v zgodovini človeštva.

Južnoafriški predsednik Jacob Zuma je dal enega najbolj toplih poklonov pokojnemu kubanskemu voditelju. "Predsednik Castro se je poistovetil z našim bojem proti apartheidu. Navdihnil je Kubance, da so se nam pridružili v našem boju. V poklon njegovemu spominu moramo še naprej ohranjati in gojiti tesne vezi solidarnosti, sodelovanja in prijateljstva, ki obstajajo med Južno Afriko in Kubo, je dejal.

Španski premier Mariano Rajoy je izrazil sožalje kubanskemu narodu in vladi preko Twitterja, ob tem pa Castra označil za "osebnost zgodovinskega pomena". Kot osebi "nespornega zgodovinskega pomena" se mu je poklonil tudi španski kralj, medtem ko se je na ulicah Madrida zbralo več deset podpornikov in nasprotnikov Castra.

Kubancem je sožalno brzojavko poslal tudi predsednik srbske vlade Aleksandar Vučić. "Z njegovo smrtjo se zaključuje pomembno politično obdobje. Srbija bo vedno visoko cenila svobodni duh, s katerim je Fidel branil suverenost svoje države, da bi Kubo, kot je govoril, vrnil Kubancem," je zapisal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Oglasil se je tudi sirski predsednik Bašar al Asad, ki je pozdravil "legendarni upor" Castra ameriškemu embargu.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je izpostavil "napredek na področju izobraževanja, pismenosti in zdravstva" pod vladavino Fidela Castra.

Amnesty International pa je opozoril, da je njegov "dosežek pri izboljšanju dostopa do javnih služb milijonom Kubancev zmanjšala sistematična represija temeljnih svoboščin". Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice je izpostavila, da je stanje svobode izražanja njegova "najtemnejša dediščina", saj je njegovo vladavino med letoma 1959 do 2006 najbolj označevalo "neusmiljeno zatiranje svobode izražanja".

Po drugi strani pa je novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je po smrti dolgoletnega kubanskega predsednika Fidela Castra sporočil, da svet obeležuje smrt surovega diktatorja, ki je skoraj šest desetletij zatiral lastno ljudstvo. "Castrova dediščina so strelski vodi, kraja, nepredstavljivo trpljenje, revščina in zanikanje temeljnih človekovih pravic."

Pa iz domačih logov?

Slovenski premier Miro Cerar je v imenu vlade izrazil sožalje njegovi družini. Fidel Castro bo ostal v spominu kot ena tistih osebnosti, ki so pomembno krojile zgodovino Kube in sveta v drugi polovici dvajsetega stoletja pa vse do danes, je ocenil. Predsednik republike Borut Pahor pa je posredoval sožalno brzojavko predsedniku Kube Raulu Castru.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord