22. 6. 2019, 19:01 | Vir: STA

Meteorologi in geologi ob močnih nalivih po vsej državi opozarjajo na nevarnost

profimedia

Slovenijo je dosegla fronta z močnimi nalivi. Ti so najprej zajeli zahodni del države in se nato razširili na druge dele. Na Agenciji RS za okolje (Arso) so navedli, da imajo na več mestih v osrednji in vzhodni Sloveniji težave z meteornimi vodami. Agencija ob tem opozarja, da so močnejše nevihte možne tudi popoldne in zvečer.

Na Arsu so ob tem prek Twitterja zapisali, da so reke narasle, a so trenutno še v strugah. Ob tem so opozorili, da se bodo močne nevihte z nalivi v večjem delu države pojavljale tudi zvečer in v noči na nedeljo.

Medtem ko meteorologi svarijo pred nalivi in neurji, pa je Geološki zavod Slovenije zaradi napovedanih močnih nalivov opozoril na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v osrednji in vzhodni Sloveniji. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih države.

Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču.

O nalivih, toči in hudournikih poročajo z več koncev osrednje, severne in vzhodne Slovenije. Trenutno je žarišče vremenskega dogajanja v Podravju in severovzhodnem delu Slovenije.

O največjih težavah zaradi vremena Uprava RS za zaščito in reševanje za zdaj poroča s Koroške. Na Prevaljah je tako meteorna voda zalila kleti stanovanjskega bloka, na cesto Prevalje-Leše pa sta se sprožila dva zemeljska plazova. Gasilci so en plaz že očistili, na drugem pa cesto delno odprli za intervencijska vozila. Cesta je do nadaljnjega zaprta za ostala vozila. Plaz se je sprožil tudi na cesto Breznica-Strojna, a so ga s pomočjo delovnega stroja gasilci odstranili.

Voda je na Prevaljah zalila tudi jašek dvigala stanovanjskega bloka, gasilci so jo že izčrpali, ogrožala pa je še stanovanjsko hišo in kleti stanovanjskega bloka, a so gasilci vdor vode preprečili.

V Mežici je meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo, s protipoplavnimi vrečami pa so jo zaščitili mežiški gasilci. Zaradi zemeljskega plazu je medtem zaprta cesta Onkraj Meže proti kmetiji Jež. Cesto so gasilci delno očistili, del ceste pa je zaprt in jo bodo sanirali v teku nedelje.

V Podpeci v občini Črna na Koroškem se je medtem plaz sprožil na lokalno cesto. S pomočjo delovnega stroja so ga odstranili lokalni gasilci. V Mislinji se je zamašila struga potoka v Spodnjem in Gornjem Doliču. Gasilci so jo že izčrpali.

Nekoliko južneje je zaradi poplavljenega vozišča po poročanju prometno-informacijskega centra še vedno zaprta državna cesta Arja vas-Velenje pri Veliki Pirešici.

O klicih zaradi neurja uprava za zaščito in reševanje poroča tudi iz Ljubljane in okolice ter Posavja.

Po današnjem vremensko pestrem dnevu bodo krajevne padavine, deloma nevihte, občasno možne tudi jutri. Sledilo bo spet obdobje sončnega in vročega vremena. Sredi tedna bodo najvišje dnevne temperature po napovedi urada za meteorologijo pri Arsu med 30 in 35 stopinj Celzija, v petek pa naj bi vročina po današnjih vremenskih modelih začela popuščati. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ