27. 2. 2018, 13:02 | Vir: STA

Mineva 30 let od smrti Franeta Milčinskega - Ježka

profimedia

Pred natanko 30 leti je na današnji dan umrl vsestranski slovenski umetnik Frane Milčinski. Umetnik, znan po vzdevku Ježek, je še vedno priljubljen tako med odraslimi kot med najmlajšimi. Slednje je prepričal z Zvezdico Zaspanko, medtem ko starejše navdušuje z družbeno kritičnostjo in humorjem, ki ju je vpletal v svoje ustvarjanje.

Zapuščino Milčinskega ohranjajo in promovirajo v njegovi družini.

V duhu njegove tradicije in ustvarjalnem duhu njegovega očeta Frana, prav tako mojstra besede, znanega po Ptičkih brez gnezda, deluje tudi založba Sanje. Lani decembra se je denimo spominjala 20. obletnice objave svoje prve knjige - zbirke Ježkove poezije Preprosta ljubezen, ter 150. obletnice rojstva Ježkovega očeta.

Frane Miličinski - Ježek (1914-1988) je že zgodaj prišel v stik z gledališčem, sodeloval je tudi z radiem in leta 1938 dobil angažma igralca v ljubljanski Drami. V času okupacije so ga Italijani aretirali. Pozneje je deloval v ljubljanski Drami in Operi ter objavljal pesmi. Bil je tudi urednik Pavlihe.

Leta 1952 je napisal Zvezdico Zaspanko, prvo slovensko radijsko igro za otroke.

Med drugim se podpisuje pod scenarij za mladinski film Kekec ter pod pesmi za film Ne čakaj na maj. V filmih je tudi igral, s televizijo pa je sodeloval pri snemanju skečev ter zabavnih oddaj. Leta 1972 je posnel svoje legendarne songe. Prejel je številna priznanja in nagrade, med drugim tudi Prešernovo nagrado.

V svoji ustvarjalnosti je pogosto prepletal družbeno kritičnost in humor. V njegov spomin RTV Slovenija že 29 let podeljuje nagrado za posebne dosežke na področju žlahtnega humorja in satire oziroma za izvirne dosežke v umetnostnih zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo tradiciji njegovega duha. Lani je nagrado prejel Drago Mislej - Mef.

Leta 2014 smo obeleževali 100. obletnico Ježkovega rojstva. V Ježkovo leto je uvedla umetnikova vnukinja Nana Milčinski s koncertom, v spomin na vsestranskega umetnika pa se je nato zvrstilo več prireditev. Med drugim so v Cankarjevem domu uprizorili predstavo 100 svečk za Ježka, na RTV pa so pripravili dokumentarec, ki predstavlja njegovo delo in zasebno življenje, in multimedijsko razstavo z naslovom Ježkovih 100.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord