24. 5. 2019, 15:42 | Vir: STA

Minister Pikalo ostro obsodil primer spolne zlorabe v enem od vrtcev

Anže Malovrh/STA

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je danes ostro obsodil vsakršne spolne zlorabe. "Bolj nedopustnega in zavržnega dejanja, kot je to, ni," je dejal. Napovedal je, da bodo v primeru, da bodo sumi o spolni zlorabi v enem izmed slovenskih vrtcev potrjeni, "ukrepali po vseh možnih kanalih, ki jih imamo na voljo".

Združenje proti spolnemu zlorabljanju je namreč v sredo za POP TV opozorilo na primer domnevne spolne zlorabe otroka v enem od vrtcev, kjer naj bi vzgojitelj zlorabljal štiriletno deklico. Pri tem je navedlo, da je vodstvo vrtca ukrepalo šele dva tedna po tistem, ko je bilo seznanjeno s sumom zlorabe, pa tudi potem je vzgojitelja zgolj premestilo v drugo skupino.

Pikalo danes ni želel razkriti, kje naj bi se zgodil primer, je pa kot že v četrtek ministrstvo ponovil, da ni "bolj nedopustnega in zavržnega dejanja", kot je spolna zloraba otroka. "To je nedopustno in tega kot družba ne moremo dopustiti," je dejal na novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi sprememb pravilnika o upravljanju učbeniških skladov.

Dejal je, da od uprav vrtcev, ravnateljev in tistih, ki so tako ali drugače odgovorni, pričakuje, da bodo ravnali v skladu s svojimi pooblastili in da takih primerov nikakor ne bodo poskušali skriti ali prikrivati.

Že v četrtek so z ministrstva sporočili, da je odgovornost ravnateljic oziroma ravnateljev vrtcev, da v primeru suma zlorabe otroka takoj zavarujejo domnevno žrtev nasilja, vzgojiteljico oziroma vzgojitelja pa takoj umaknejo z delovnega mesta.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel