N.Z. | 5. 2. 2024, 13:35

Mojstrom za peko pizze na Hrvaškem ponujajo bajne plače, gostinci obupani: 'Temu ne moremo konkurirati'

profimedia

Na Hrvaškem, še posebno na Jadranu, iščejo več kot sto picopekov. Delodajalci neusmiljeno tekmujejo v ponujanju bonitet, da bi kakšnega dobili.

Medtem ko mnogi tožijo nad nizkimi plačami in slabimi pogoji, lahko danes na Hrvaškem picopeki dobesedno izbirajo, kje bodo delali, saj gre za poklicni profil, za katerega se delodajalci skorajda 'na glavo postavljajo', ko jih lovijo in nato ponujajo vedno boljše pogoje, da delavci ostanejo.

Prosti dnevi in brez dvojnih izmen

Eden od takšnih je picopek Teo Supina, ki je pred dobrim mesecem zaradi boljših delovnih pogojev začel delati v drugi piceriji. 

"Tam je bilo potrebno delati neprestano, brez prostega dne, dvojne izmene, tukaj pa tega ni, zato sem prišel," - je povedal za RTL.

Lastnik picerije Ivo Topalović, kamor je Teo prišel delat, je ob tem razkril, da je njegovo iskanje trajalo več mesecev in da je bil cel proces še najbolj podoben iskanju starodavnega zaklada.

"Mojstre picopeke skoraj ne najdeš prek oglasov. Po spletu okoliščin, preko prijateljev, znancev, ki poznajo nekoga, ki je nezadovoljen in si želi drugačnih delovnih razmer. Potem prisluhneš njihovim težavam in kaj si želijo. Pa se prilagodiš in jih poskušaš tako privabiti," pojasnjuje Topalović.

Po Hrvaški, največ pa na Jadranu, je ta hip odprtih več kot sto delovnih mest za picopeke, boj med potencialnimi delodajalci pa je naravnost srdit.

Plače, zaradi katerih se kolca zdravnikom

Picopek Dražen Drljača je povedal, da so ga klicali primorski gostinci in mu ponujali plačilo, ob katerih bi se kolcalo tudi zdravnikom.

"Pred dnevi me je kontaktiral prijatelj, da iščejo picopeka v restavraciji. Rekel je, da je plača 2500 evrov, delo pa je deveturno brez prostega dne," je povedal.

Takšne ponudbe so za hrvaške gostince problematične, saj jim ne morejo konkurirati. "Če bi ponudil plačo med 1.200 in 1.500 evrov, bi zagotovo nazaj dobil komentarje, 'kdo pa bo delal za ta denar', saj vsak dan dobijo ponudbe od 2.000 do 2.500 evrov," opozarja gostinec Jakešević.

Picopeki tudi niso edina vroča roba. Nadvse iskani so tudi žar mojstri.

"Oba poklica sta na trgu dela zelo iskana, njuni plači pa nenehno rasteta, hitreje od državnega povprečja," še ve povedati Alen Mrvac s portala MojPosao.

Povzeto po vecernji.hr

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol