Moskovčani še naprej protestirajo, tokrat se je odpravilo na ulico več kot 40.000 ljudi

Moskovčani še naprej protestirajo, tokrat se je odpravilo na ulico več kot 40.000 ljudi (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
10. 8. 2019

Na protestih v Moskvi se je danes zbralo več deset tisoč ljudi, ki pozivajo k svobodnim volitvam. Po navedbah policije, ki jih povzema ruska tiskovna agencija Tass, je na ulice prišlo 20.000 ljudi, nevladne organizacije medtem navajajo, da je bilo protestnikov okoli 50.000. Po protestih so oblasti aretirale več deset ljudi.

K novim protestom v Moskvi je pozvala ruska opozicija zaradi izključitve njenih kandidatov iz volitev v moskovski mestni svet. Na transparentih, ki jih je bilo danes opaziti v množici, med drugim piše Dajte nam pravico voliti ter Dovolj ste nam lagali. Nekateri protestniki pa so nosili slike demonstrantov, ki so jih aretirali na prejšnjih protestih.

Mestne oblasti protestov običajno ne dovolijo, zato je policija doslej aretirala na stotine protestnikov. Današnji shod so oblasti sicer odobrile in na njem niso aretirale nikogar. So pa po protestih aretirale več deset ljudi, ki so želeli demonstrirati še blizu uradov mestnih oblasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred protesti pa so danes prijeli pravnico Ljubov Sobol iz tabora opozicijskega voditelja Andreja Navalnega, ki je volilne oblasti niso uvrstile na volilno listo. Na Twitterju je objavila video posnetek, na katerem je videti, kako policija na silo vdre v njeno pisarno. Že prejšnji teden so jo pred protesti začasno priprli.

K udeležbi na protestih je opozicija pozivala prek spleta, z njimi pa želi doseči, da bi dovolili sodelovanje na septembrskih volitvah v Moskvi tudi neodvisnim kandidatom in opoziciji.

Policija je na prejšnjih dveh protivladnih protestih, ki so prav tako potekali v soboto, aretirala več kot 1600 ljudi. Po protestih prejšnji konec tedna so se pojavile kritike zaradi nasilnosti policije do protestnikov.

S protesti je opozicija začela, potem ko moskovske volilne oblasti na kandidatno listo za volitve 8. septembra niso uvrstile 57 kandidatov, med drugim tudi priljubljenih opozicijskih politikov, kot so Ilja Jašin, Ljubov Sobol in Dmitrij Gudkov. Volilna komisija je postavila več pogojev za njihovo kandidaturo. Med drugim je moral vsak zbrati 5000 glasov podpore, a jih komisija vseeno ni želela registrirati, češ da so nekatere podpise ponaredili.