25. 10. 2020, 11:24 | Vir: STA

Na Hrvaškem presegli prejšnjo rekordno številko in potrdili 2421 dnevnih okužb

profimedia

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili 2421 primerov novih okužb s koronavirusom, kar je največ doslej. V zadnjem dnevu je umrlo osem ljudi, je dopoldne sporočil štab civilne zaščite. Dnevno število na novo okuženih na Hrvaškem je v petek prvič preseglo 2000.

V bolnišnicah se zdravi 825 ljudi, od tega jih je 58 na ventilatorjih. V soboto so na Hrvaškem testirali 8520 ljudi, poročajo hrvaški mediji.

Največ novih okužb so zabeležili v Zagrebu, kar 976. Med drugim so okužbe zabeležili v treh zagrebških domovih za starejše, pa tudi v petih osnovnih in 12 srednjih šolah v hrvaški prestolnici.

Na Hrvaškem bodo v ponedeljek uveljavili nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb, ki bodo po besedah notranjega ministra Davorja Božinovića veljali dva tedna, nakar bodo odločili o njihovem podaljšanju ali odpravi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Od ponedeljka bodo prepovedana vsa zbiranja več kot 50 oseb na javnih dogodkih, medtem ko bo za poroke, pogrebe in druge zasebne dogodke veljala omejitev 30 oseb. Športna tekmovanja bodo lahko potekala samo brez gledalcev, vsi dogodki pa se morajo končati do 22. ure, razen porok, ki lahko trajajo do polnoči, je na novinarski konferenci povedal Božinović.

Uvedli so tudi prepoved prodaje alkohola od polnoči do 6. ure zjutraj, uporaba mask pa bo obvezna tudi na prostem, kadar ni mogoče vzdrževati razdalje med ljudmi. Maske bodo obvezne tudi na pokopališčih.

Novi ukrepi glede zbiranja pa ne veljajo za kulturne dogodke, kino predstave, verske obrede ter razstave in muzeje, saj zanje veljajo posebna določila.

Delodajalci morajo prepovedati prihod na delo delavcem, ki imajo temperaturo ali okužbe dihal, sicer pa morajo, če je le mogoče, delavcem odrediti delo od doma.

Minister za zdravje Vili Beroš pa je napovedal, da bodo, če bo treba, zagrebško športno dvorano Arena uporabili za oskrbo obolelih s covidom-19 z blažjo ali srednje težko klinično sliko. Kot je pojasnil, bodo osebje zagotavljale različne bolnišnice, tja pa lahko namestijo več kot tisoč postelj.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord