26. 4. 2019, 19:11 | Vir: STA

Na infekcijski kliniki v Ljubljani odkrili že tretjega bolnika z ošpicami

profimedia

Na Infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so danes hospitalizirali tujega državljana, pri katerem so laboratorijsko potrdili nov primer ošpic, so danes pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Dogodek ni povezan s primeroma konec prejšnjega tedna.

Iz UKC so sporočili, da je bilo zaradi dobre in pravočasne oskrbe v ambulanti Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana tokrat tveganju izpostavljeno bistveno manj oseb in ni prišlo do mešanja bolnika z infektivnimi boleznimi s tistimi, ki zdravniško pomoč iščejo zaradi drugih težav.

Epidemiološka služba je identificirala okoli 70 oseb, okoli 15 zdravstvenih delavcev in okoli 55 bolnikov v čakalnici, ki so v zdravstvenem domu prišle v stik z bolnikom v času kužnosti, je v izjavi za medije povedal Dražen Stojanović z NIJZ. Te so obvestili in jim predlagali ustrezne preventivne ukrepe. Okoli polovica oseb je ustrezno zaščitenih pred ošpicami, za ostale pa nimajo podatkov oziroma sami ne vedo, ali so bili cepljeni oziroma ali so preboleli ošpice.

Inkubacijska doba bolezni je od sedem do 14 dni, tako da bo čez dobra dva tedna znano, če je prišlo do nadaljnjih okužb, je še povedal Stojanović.

Ošpice se prenašajo po zraku s kužnimi kapljicami izločkov nosu in žrela okužene osebe, na primer s kihanjem in kašljanjem. Bolnik z ošpicami je kužen že približno štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni po pojavu. Znaki bolezni se lahko začnejo kazati od petega do 21. dneva po izpostavljenosti virusu. Virus ošpic je zelo nalezljiv in ostane v zraku še dve uri po tistem, ko je bila oseba v prostoru.

Prvi znaki ošpic so ponavadi visoka vročina, slabo počutje, vnetje očesne veznice, kašelj, nato pa se začne pojavljati rdečkast izpuščaj. "Oseba je ponavadi kar zelo prizadeta, ošpice so težka bolezen," je potek bolezni pred nekaj dnevi opisala Marta Grgič Vitek z NIJZ. Ob prvih znakih naj bolnik pokliče izbranega zdravnika in mu opiše simptome, sploh če ve, da je bil v kontaktu z okuženo osebo. Brez najave naj se bolnik nikar ne odpravlja v zdravstveni dom, da ne bi druge po nepotrebnem izpostavljal okužbi.

Vsem, ki se med prazniki odp ravijo v tujino svetujejo, naj pred odhodom preverijo svoj cepilni status, pri ošpicah to vključuje dva odmerka cepljenja. Stojanović je poudaril, da je pred ošpicami najbolj učinkovita zaščita cepljenje.

Če bi oboleli namesto na delovni dan pomoč poiskal na dela prost dan, bi moral obiskati dežurno ambulanto ZD Ljubljana, ki kljub izraženim opozorilom še naprej deluje v prostorih UKC Ljubljana, so še navedli v UKC.

V splošni nujni medicinski pomoči ZD Ljubljana, ki deluje v prostorih UKC Ljubljana so namreč konec minulega tedna obravnavali dva bolnika z ošpicami. Eden od teh je po podatkih NIJZ prišel v stik z okoli 200 bolniki v tamkajšnji čakalnici, ki bi lahko bili potencialno okuženi. Te so po pošti tudi obvestili o možnosti okužbe z ošpicami in ustreznih ukrepih.

Po informacijah NIJZ sta okužbo ta bolnika prinesla iz tujine, domnevno iz Nemčije in Rusije. To sta bila prva letos zabeležena primera ošpic pri nas. Lani je bilo v Sloveniji devet primerov ošpic, leto pred tem pa osem. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord