Na Japonskem se je začel sporen lov na delfine, ki bo trajal 6 mesecev!

Na Japonskem se je začel sporen lov na delfine, ki bo trajal 6 mesecev! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
2. 9. 2019

Na Japonskem se je v nedeljo v ribiški vasi Taiji začel kontroverzni polletni lov na delfine. Nekateri ga razumejo kot tradicijo, staro že več stoletij, zlasti okoljevarstveniki pa opozarjajo, da gre za zelo kruto pobijanje teh živali. Lovci lahko v lovni sezoni ubijejo ali ulovijo 1700 delfinov.

Lovna sezona se v Taijiju vsako leto začne septembra in traja do marca. Japonski mediji, ki jih povzema britanski BBC, poročajo, da prva dva dni lov ni bil uspešen, okoljevarstvena skupina The Dolphin Project pa navaja, da je bilo danes ubitih pet delfinov.

Več ur trajajoči lov se začne tako, da ribiči z ribiškimi čolni odidejo na pot, po kateri se že tisočletja gibljejo delfini, jih obkrožijo in usmerijo do zaliva, kjer jih v nizki vodi večino ubijejo z noži in sulicami, del pa ujamejo ter prodajo akvarijem in parkom, poroča britanski BBC. Okoljevarstveniki opozarjajo, da je lov izjemno krut, saj delfini, preden se zadušijo ali utopijo, umirajo tudi pol ure.

Ribiči v Taijiju medtem opozarjajo, da je njihovo preživetje odvisno prav od tega lova.

Povpraševanje po delfinjem mesu je v zadnjih letih nazadovalo, tudi zato, ker so raziskave pokazale, da zaradi vsebnosti kovin ni zdravo. Medtem pa je cena za žive delfine visoka, a se povečuje tudi pritisk, da teh živali, ujetih v Taijiju, ne gre kupovati.

Japonska je bila letos že deležna tudi mednarodne kritike zaradi ponovne uvedbe komercialnega kitolova. Ta se je začel 1. julija. V deželi vzhajajočega sonca so se k njemu vrnili, potem ko so zapustili Mednarodno komisijo za kitolov (IWC), ki je tak kitolov prepovedala leta 1986. Japonska sicer tudi v tem času ni povsem prenehala z lovom.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri