9. 5. 2019, 15:29 | Vir: STA

Na področju trgovine z ljudmi prevladuje spolno izkoriščanje žrtev

profimedia

Na področju trgovine z ljudmi prevladuje spolno izkoriščanje žrtev, ugotavlja medresorska delovna skupina za boj proti trgovini z ljudmi v poročilu za lansko leto. Lani so slovenski policisti pri tem tudi prvič obravnavali trgovino z ljudmi za namen prisilnega izvajanja kaznivih dejanj. Skupno so sicer našteli 101 žrtev trgovine z ljudmi.
 

Poročilo o boju proti trgovini z ljudmi za leto 2018 je na današnji seji sprejela vlada. Ta je sicer lani sofinancirala pet projektov nevladnih in humanitarnih organizacij v skupni vrednosti 30.000 evrov, piše na spletni strani notranjega ministrstva.

Medresorska delovna skupina v poročilu posebej poudarja, da je Slovenija 6. decembra 2018 podpisala konvencijo Sveta Evrope proti trgovini s človeškimi organi, s čimer je postala 19. podpisnica konvencije.

Izpostavlja, da so v lanskem letu našteli 101 žrtev trgovine z ljudmi.

Policija je v treh preiskavah obravnavala 71 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi zoper 33 fizičnih oseb in tri pravne osebe. Specializirano državno tožilstvo je podalo eno obtožbo zoper sedem fizičnih oseb, sodišče pa je izdalo obsodilne sodbe zoper sedem obdolžencev, navajajo.

Tudi inšpektorat za delo in finančna uprava sta izvajala aktivnosti za odkrivanje trgovine z ljudmi. Osredotočala sta se predvsem na izkoriščanje prisilnega dela, vendar nista zaznala elementov kaznivega dejanja trgovine z ljudmi.

Pomoč in zaščito za žrtve trgovine z ljudmi sta lani izvajala Društvo Ključ in Slovenska karitas. V krizno namestitev so namestili 35 oseb, v varni prostor pa štiri žrtve. Preostale žrtve so namestitev zavrnile. Nadaljevali so tudi Projekt PATS - Prepoznavanje, pomoč in zaščita žrtev trgovine z ljudmi ali spolnega nasilja v azilnih postopkih.

Na notranjem ministrstvu je bila novembra lani ustanovljena tudi služba za preprečevanje in boj proti trgovini z ljudmi, ki zagotavlja medresorsko sodelovanje.

V izvedenih projektih so mladostnike seznanjali s prisilnimi in dogovorjenimi porokami. Izvedli so tudi usposabljanje uslužbencev upravnih enot, ki izdajajo dovoljenja za prebivanje tujcem, državljanom tretjih držav. Predavanja pa so organizirali tudi za ravnateljice in ravnatelje osnovnih ter srednjih šol.

Na mednarodnem področju poročilo izpostavlja slovensko pobudo za neformalno srečanje notranjih ministrov Brdo procesa, ki so se ga udeležili tudi predstavniki Neformalne mreže nacionalnih koordinatorjev Jugovzhodne Evrope. Na njem so ministri potrdili podporo delu mreže in sprejeli skupno deklaracijo o krepitvi regionalnega sodelovanja v Jugovzhodni Evropi na področju boja proti trgovini z ljudmi.

Od septembra Slovenija sodeluje tudi pri izvedbi projekta tesnega medinstitucionalnega sodelovanja v Srbiji Podpora krepitvi boja proti trgovini z ljudmi, ki bo trajal dve leti, med aktivnostmi na področju boja proti trgovini z ljudmi navaja poročilo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord