24. 3. 2019, 14:05 | Vir: STA

Razkošna križarka Viking Sky je po teževah z motorji končno priplula v pristanišče

profimedia

Luksuzna turistična križarka Viking Sky, ki je v soboto ob zahodni obali Norveške zašla v težave, ko so ji odpovedali motorji, je uspešno vplula v pristanišče Molde. Na krovu je bilo še vedno okoli 900 potnikov, večinoma starejših britanskih in ameriških turistov. Okoli 500 pa so jih z ladje v zahtevnih viharnih razmerah evakuirali s helikopterji.

Križarki Viking Sky s 1300 potniki na krovu, večinoma ameriškimi in britanskimi turisti, so kaka dva kilometra od kraja More og Romsdal odpovedali motorji, nakar jo je začelo gnati proti skalnati obali. Reševalci so poskušali evakuirati potnike, kar pa jim je oteževalo razburkano morje z več kot sedemmetrskimi valovi.

Sredi reševalnih prizadevanj v zelo zahtevnih vremenskih razmerah je posadki ponoči vendarle uspelo zagnati tri od štirih motorjev, da so lahko stabilizirali položaj in se izognili ostrim čerem na obali. Za počasno pot proti pristanišču Molde so sicer potem potrebovali še več ur.

Reševalci so poskušali evakuirati potnike, kar pa jim je oteževalo razburkano morje z več kot sedemmetrskimi valovi. Reševanje so izvajali le s helikopterji, kar je bilo za večinoma starejše potnike zelo stresno. Okoli 20 so jih morali prepeljati v bolnišnico. Najmanj en 90-letnik in dva v 70 letih so utrpeli zlome okončin, je poročal britanski BBC.

Ko je posadka ponovno vzpostavila pogon, so evakuacijo sicer izvajali še naprej. Kot je sporočil policijski predstavnik, je bolje, da potnike spravijo na kopno, kot pa da ostanejo na ladji. Po okoli 500 evakuiranih potnikih so potem reševanje vendarle ustavili in počakali, da je ladja varno vplula v pristanišče.

Preizkušnja je bila sicer za potnike izjemno stresna. Posnetki z ladje so prikazovali močno zibanje ladje, naokrog je nosilo pohištvo, na potnike pa so padale celo plošče s stropa. Potniki so v reševalnih jopičih čakali na najhujše, v prostorih je bila tudi voda.

Na helikopterje so jih reševali s pomočjo jeklenice in mnogi so poročali o grozljivi izkušnji. "Morje je bilo ponoči zelo razburkano. Ladja se je zibala in zibala. Nato smo šli na zajtrk. Potem smo imeli v načrtu, da si ogledamo popoldanski film, ko je nenadoma zmanjkalo luči," je za BBC dogajanje opisal Derek Browne iz južne Anglije, ki so ga z ženo Esther rešili z ladje. "Odpeljali so nas na helikopterju, kar je bila kar precej strašna izkušnja," je dejal.

Druga potnica je za norveško televizijo NRK povedala, da je v življenju še ni bilo nikoli tako strah. "Začela sem moliti. Molila sem za varnost vseh na krovu," je dejala Janet Jacob in tudi sama potem reševanje s helikopterjem opisala kot grozljivo.

Viking Sky je bila sicer na 12-dnevnem križarjenju vzdolž norveške zahodne obale. Na 227 metrov dolgi ladji je bilo 915 potnikov in 458 članov posadke. V težave je zašla na območju, kjer je že prišlo do več ladijskih nesreč. Znano je tudi kot pokopališče ladij.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord