9. 6. 2017, 08:13 | Vir: STA

Na sojenju Billu Cosbyju prebrali njegovo izjavo o otipavanju tožnice iz leta 2005

profimedia

Tožilstvo je četrti dan sodnega procesa proti slavnemu komiku Billu Cosbyju prebralo njegovo izjavo iz civilne tožbe Andree Constand leta 2005, v kateri igralec opisuje, kako jo je skušal sprostiti s tabletami in jo potem otipaval, ker se ni upirala ali rekla, naj neha. Constandova je že pričala, da so jo tablete povsem ohromile.

Izjavo je bral policijski detektiv, kar bo nadaljeval še danes, ko bo na vrsti Cosbyjevo priznanje, da je podobno omamljal veliko več žensk, s katerimi je hotel imeti spolne odnose.

Na klopi za priče je bil v četrtek tudi policist Richard Schaffer, ki je dejal, da je tožilec Bruce Castor leta 2005 prekinil preiskavo, še preden so jo lahko končali, ker je menil, da dokazi mečejo slabo luč tako na Cosbyja kot na Constandovo.

Castor je že javno priznal, da je preiskavo prekinil po štirih tednih, med drugim, ker ga je skrbelo, da je Constandova čakala leto dni, preden je domnevno spolno zlorabo prijavila policiji, vmes pa je bila še naprej v stikih s Cosbyjem.

Danes 44-letna Andrea Constand je v torek in sredo povedala, da ji je Cosby leta 2004 v svoji graščini dal tri modre tabletke, ki so jo paralizirale, nakar ji je potisnil roko v mednožje in se začel samozadovoljevati. Povedala je, da je v glavi skušala premakniti roke in noge, vendar ni mogla storiti nič.

Cosby ji je povedal, da so tablete njene prijateljice, zaradi katerih se bo sprostila in zmanjšala stres, ki jo je dajal zaradi skorajšnje zamenjave službe. Čez 20 minut je postala omotična, zameglil se ji je vid, noge pa so postale kot iz gume. Danes 79-letni Cosby je njeno izpoved poslušal, občasno prišepnil nekaj odvetnici Angeli Agrusa in odkimaval z glavo.

Kanadčanka Constandova iz Toronta je leta 2004 delala pri ženski košarkarski ekipi univerze Temple, kjer je doštudiral Cosby. Postala naj bi prijatelja in imela ga je za mentorja, ki mu je zaupala, zato je šla usodnega dne k njemu domov na večerjo. Povedala je, da jo je že prej poskusil zapeljati in ji je položil roko na stegno, vendar pa se ga ni bala, kot ne drugih, ki so pač poskusili.

Cosbyjeva odvetnica je vprašala, zakaj ga je potem še kar 53-krat poklicala po domnevnem napadu in Constandova je razložila, da je govorila z njim o košarkarski ekipi in službenih stvareh. Cosbyjeva obramba trdi, da je šlo za soglasno prostovoljno ljubezensko razmerje. Kasneje je skupaj s svojo družino še sprejela zastonj vstopnice na Cosbyjevo predstavo v Torontu, kjer mu je njena mama dala posebno darilo.

Constandova je razložila, da se je počutila grozno, vendar pa ni imela poguma, da družini pove, kaj se je zgodilo. Leta 2005 ga je potem tožila civilno, naslednje leto pa dosegla dogovor o poravnavi, katere podrobnosti ostajajo zapečatene, razen Cosbyjeve izjave. Postopek je bil zapečaten do leta 2015, ko so prišle na dan nekatere podrobnosti.

Med njimi ta, da je Cosby priznal, da je ženskam večkrat dajal opojna sredstva oziroma mamila, da se lepše počutijo z njim. Nato se je vsul plaz skupaj okrog 60 žensk, ki so igralca obtožile podobnega početja in nova tožilska ekipa Norristowna blizu Philadelphie se je odločila ukrepati. Večina drugih primerov je zastarala in primer Constandove je edini, ki se je končal z obtožnico.

Obtožbe so uničile več desetletij dolgo uspešno kariero Billa Cosbyja, ki je bil nekoč najbolje plačani ameriški igralec. Zaslovel je s serijo Cosby Show, v kateri je igral zdravnika Cliffa Huxtabla in v pol stoletja kariere je zaslužil skoraj pol milijarde dolarjev. Sedaj mu v primeru obsodbe grozi do deset let zapora.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord