18. 9. 2020, 12:31

Najemnine v Ljubljani in Mariboru: Za garsonjero v prestolnici boste morali odšteti polovico povprečne plače

Shutterstock

Zanimala nas je aktualna ponudba najemniških stanovanj v Ljubljani in Mariboru. Približuje se novo študijsko leto, kar pomeni, da je trenutno "bitka" za prosta stanovanja na vrhuncu, a nas so bolj kot študentske sobe zanimale cene garsonjer, enosobnih in dvosobnih stanovanj. Stanovanja namreč ne iščejo samo študenti, ampak tudi marsikdo drug.

Analizo smo naredili čisto preprosto, kot bi to storil vsak, ki trenutno išče streho nad glavo. Podrobneje smo pogledali ponudbo na največji nepremičninski spletni strani v Sloveniji, nepremicnine.net. Čeprav obstaja še nekaj drugih podobnih oglasnih strani, smo prepričani, da je ponudba na nepremicnine.net dovolj velika, da nam pokaže dokaj realno stanje na trgu.

Ljubljana

Največja ponudba najemniških stanovanj je v Ljubljani. Na nepremicnine.net jih trenutno najdemo okrog 950. Od tega 124 garsonjer, 135 enosobnih, 274 dvosobnih, 291 trisobnih, 109 štirisobnih, 15 pet- in večsobnih ter nekaj posebnih namestitev.

  • Garsonjere

Najcenejša garsonjera v Ljubljani se oddaja za 270 EUR, najdražja pa 730 EUR na mesec. A to sta samo dve skrajnosti. Največ garsonjer najdemo v razponu med 400 in 600 EUR, povprečna cena garsonjere v Ljubljani pa je 485 EUR. Če k temu prištejemo še povprečne mesečne stroške v višini 150 EUR, pridemo do zneska 635 EUR, kar je praktično polovica povprečne neto plače v Sloveniji. Bivalna površina teh stanovanj je v povprečju nekje med 20 in 35 kvadratnimi metri.

Ob natančnem pregledu ponudbe ugotovimo, da so najcenejše garsonjere (od 270 do 350 EUR) zares izjemno slabi bivanjski prostori. Majhna sobica, ponavadi v polkleti z majhnimi okni. V enem primeru ni jasno, če ne gre slučajno za kurilnico s posteljo v kotu, drug neverjeten primer je straniščna školja sredi sobe, levo od nje postelja, desno kuhinjska niša. Če skratka ne iščete čistega minimuma, potem boste začeli ponudbo gledati pri 400 EUR in navzgor.

  • Enosobna stanovanja

Številne garsonjere se najdejo tudi med ponudbo enosobnih stanovanj, tako da ni najbolj jasne ločnice med tema dvema vrstama stanovanj. Od 92 enosobnih jih največ najdemo v cenovnem razponu od 550 in 650 EUR.

Če spet pogledamo skrajnosti, se dve najcenejši oddajata za 300 EUR, najdražje pa za 980 EUR. Zgodba je podobna, kot pri garsonjerah, spodobno bivanje se začne šele pri 450 EUR. A tudi pri tej ceni še lahko naletimo za izjemno dotrajan in slabo opremljen prostor. Povprečna mesečna najemnina za enosobno stanovanje v Ljubljani je 567 EUR.

  • Dvosobna stanovanja

Najemnine se gibljejo od 450 EUR in vse do 2.500 EUR, povprečna cena najema dvosobnega stanovanja je 780 EUR. Za spodoben prostor boste morali iskanje začeti pri 550 EUR. 

Večjih stanovanja nismo analizirali, saj smatramo, da je za našo mini analizo dovolj. Želeli smo predvsem preveriti trenutno stanje na trgu najemniških stanovanj.

Pri sklenitvi najemnine je treba imeti v mislih tudi to, da najemodajalci ponavadi zahtevajo varščino v višini vsaj dvomesečne najemnine.

Maribor

Shutterstock

Ponudba v štajerski prestolnici je v primerjavi z Ljubljano zelo skromna. Vsega skupaj je na nepremicnine.net objavljenih 58 prostih stanovanj, od tega 9 garsonjer, 6 enosobnih, 11 dvosobnih, 17 trisobnih, 4 štirisobnih in še nekaj posebnih namestitev.

Tudi tukaj smo pregledali ponudbo garsonjer ter eno- in dvosobnih stanovanj.

Povprečna cena garsonjere v Mariboru je 340 EUR. Najcenejše stanovanje se oddaja za 250, najdražje 550 EUR na mesec. Povprečna cena enosobnega stanovanja je 390 EUR, razpon med 290 in 660 EUR.  Povprečna cena dvosobnega stanovanja je 476 EUR, razpon pa od 300 do 800 EUR.

Primerjava med Ljubljano in Mariborom

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ