29. 4. 2019, 10:31 | Vir: STA

Najstnik pri San Diegu napadel sinagogo in se nato vdal policiji

Komaj polnoletni najstnik je v soboto s polavtomatsko puško napadel vernike v sinagogi pri San Diegu v Kaliforniji in ubil žensko, ranil rabina in moškega ter žensko, nato pa pobegnil, ko se mu je orožje zaskočilo. Po napadu je celo sam poklical reševalce in prijavil zločin, kasneje pa se brez težav vdal policiji.

Policija je sporočila, da gre za 19-letnega Johna Earnesta, ki ga sumijo, da je že konec marca skušal zažgati mošejo. Tokrat se je spravil na Jude ob koncu njihovega velikega praznika odrešitve iz egiptovskega suženjstva (pasha). Do napada je prišlo natanko pol leta po pokolu v sinagogi v Pittsburghu, kjer je umrlo 11 ljudi.

Earnest je ob prihodu v sinagogo Chabad of Poway začel streljati, a mu je takoj odgovoril oboroženi varnostnik, sicer mejni agent na honorarnem delu v sinagogi. Medtem je sicer že ubil žensko in ranil tri ljudi. Kmalu po pobegu je napad prijavil, nakar ga je na cesti ustavil policist in Earnest se mu je nemudoma vdal.

Vsi trije ranjeni se zdravijo v bolnišnici in so v stabilnem stanju. Earnest naj bi malce pred napadom na spletu objavil gesla proti Judom in pohvale na račun morilcev muslimanov marca v Novi Zelandiji in morilca Judov v Pittsburghu 27. oktobra lani.

Ameriški predsednik Donald Trump je izrazil sožalje žrtvam in zagotovil, da celotne ZDA žalujejo z judovsko skupnostjo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord