25. 9. 2020, 21:10 | Vir: STA

Napad v Parizu francosko tožilstvo obravnava kot teroristično dejanje

profimedia

Francosko glavno mesto je bilo danes znova prizorišče napada, ki ga tožilstvo že obravnava kot morebitni teroristični napad. V napadu sta bili dve osebi huje ranjeni. Policija je po napadu že prijela domnevnega napadalca in še eno osebo, za katero še ni znano, v kakšni povezavi je z napadom. Motiv za današnji napad še ni znan.

Ob tem so iz tožilstva sporočili, da bodo domnevnega napadalca, zaslišali zaradi "s terorizmom povezanega poskusa umora" in "teroristične zarote".

Domnevnega napadalca so aretirali v bližini Place de la Bastille v središču Pariza, nedaleč od ulice, kjer je bil sedež tednika Charlie Hebdo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Tednik je bil pred več kot petimi leti tarča terorističnega napada zaradi karikature preroka Mohameda.

Razlog aretacije druge osebe zaenkrat še ni znan. Druga aretacija je bila v bližini podzemne postaje Richard-Lenoir v bližini kraja napada.

Policija je po današnjem napadu prebivalce pariškega 11. okrožja pozvala, naj ostanejo v zaprtih prostorih. Nekaj šol na območju so preventivno zaprli. Ulica, kjer se je zgodil napad, je bila blokirana, na kraju so razporedili ducat policistov.

"Dva kolega sta kadila cigareto ob stavbi na ulici. Slišala sem kričanje. Šla sem do okna in videla okrvavljenega kolega, ki ga je napadel moški z mačeto ", je dejala uslužbenka tiskovne agencije, ki ima prostore v nekdanjih prostorih tednika Charlie Hebdo. "Vemo, da sta naša dva kolega ranjena, več pa trenutno ne," je dodal uslužbenec podjetja.

Napad se je zgodil v času, ko v Parizu poteka sodni proces proti domnevnim pomagačem napadalcev na Charlie Hebdo. V tem napadu januarja 2015 je umrlo 12 ljudi. Satirični tednik je nedavno znova objavil karikature preroka Mohameda in je znova prejel grožnje z napadi.

Francija je bila v zadnjih letih prizorišče več napadov z islamističnim ozadjem, ki so zahtevali več kot 250 življenj. Redki tudi niso napadi z nožem. Samo letos so poleg današnjega zabeležili najmanj tri napade.

Najhujši teroristični napadi so Francijo pretresli novembra 2015, v katerih je poleg sedmih napadalcev umrlo še 130 ljudi. Ranjenih je bil več kot 400 ljudi.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel