25. 9. 2020, 12:26

Ne le slovenski Tour de France, dva dni kasneje nov kolesarski rekord tudi v Ljubljani

Bruno Sedevčič

Prvič v zgodovini kolesarstva je človek z BMX kolesom znotraj 24ih ur vožnje, presegel 8.848 metrov višinske razlike, oz. toliko, kot meri v višino najvišja gora sveta.

Gre za 47-letnega Damijana Hočevarja iz Postojne, ljubiteljskega kolesarja, ki se prej nikdar ni ukvarjal s kolesarstvom ali s katerim koli drugim športom drugače kot zgolj rekreativno. Njegov podvig odmeva med kolesarsko srenjo širom sveta, kajti gre za do sedaj še ne doseženo ekstremno kolesarsko preizkušnjo.
Še bolj kot sam dosežek uspešnega premagovanja višine 8.848 metrov odmeva to, da je Damijan že 2. septembra, medtem ko se je pripravljal na podvig na Ljubljanski grad, Everesting opravil pri vzpenjanju na Sovič pri Postojni, kar je tudi uradno zabeleženo na uradni strani everesting.cc. Tako je postal tudi prvi človek na svetu, ki je s to ekstremno preizkušnjo opravil kar dvakrat v 20-ih dneh.

Damijan Hočevar je sicer svoj podvig prvotno planiral za 22. september, ko je bil tudi zadnji dan Evropskega tedna mobilnosti, na dan dneva brez avtomobila, zato je bilo tudi njegovo spremljevalno vozilo na električni pogon, vendar pa so mu neobetajoče vremenske razmere prekrižale načrte, tako da je moral štartati dan prej, 21. septembra.

Vseeno se mu ni uspelo izogniti dežju, ki je samo vzpenjanje, predvsem pa spuste še bolj oteževalo. Pri spustih je namreč dosegal hitrosti tudi preko 60 km/h, bmx pnevmatike pa niso prilagojene deževju, kar je posledično vplivalo tudi na sam čas, ki je tudi eden izmed glavnih kriterijev pri tem podvigu. Damijan si je pot na Ljubljanski grad izbral zelo nenaključno. Ne samo, da je prvi človek na svetu, ki mu je uspelo znotraj 20-ih dni uspešno opraviti dva tako esktremna preizkusa, temveč je tudi prvi na svetu, ki je Everesting, opravil na zgodovinsko znamenitost v središču mesta, kar Ljubljanski grad tudi nedvomno je. Damijan se je moral na Ljubljanski grad povzpeti 156 krat, vsak vzpon mu je prinesel 60 m višinske razlike, skupno pa je prekolesaril kar 9.409 metrov višinske razlike. Razlog za večjo doseženo višinsko razliko je tehnične narave, namreč nepričakovane motnje v napravah, ki beležijo prevožene kilometre in višinsko razliko, zaradi oddajnikov na Ljubljanskem gradu, le te niso delovale, kar mu je povzročalo dodaten psihičen pritisk in se je tako lahko zanašal zgolj na prevožene kilometre in preračune med samo vožnjo. V 18 urah in 46 minutah vožnje (skupno je podvig s krajšimi postanki za hranjenje in masažo trajal kar 29 ur in 23 minut) je Damijan Hočevar tako prevozil natanko 270,36 kilometrov s povprečno hitrostjo 14,4 km/h, povprečno močjo 145 W ter v tem času porabil skupno 11.163 kalorij.

Hočevarjev podvig je prišlo podpirati tudi več kolesarkih ljubiteljev, ki so mu tudi med samim vzponom delali družbo. V znak podpore pa se mu je pridružil tudi ultra kolesar Marko Baloh, ki je tudi prvi Slovenec z uradno zabeleženim Everestingom, večkratni udeleženec dirke po Ameriki (Race across America) in večkratni nosilec različnih svetovnih rekordov, tudi v neprekinjenem 24-urnem kolesarjenju. Marko Baloh se Damijanu pri podvigu zaradi poškodb, ki jih je zadobil v nesreči pri enem izmed svojih kolesarskih podvigov v Švici žal ni mogel pridružiti, je pa njegov podvig pospremil z izjavo:«če sem jaz t.i. ekstremni kolesar, potem za Everesting z bmx kolesom sploh ne najdem prave besede, ker ne vem, kaj je lahko še težje od ekstremnega«.

Podvigu Damijana Hočevarja se je s ponosom pridružil tudi Tissot, ki je že vrsto let tudi uradni časomerilec najtežjih kolesarskih preizkušenj na svetu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord