Nekdanji profesionalni nogometaš Marinko Galič na Facebooku sprožil vročo debato o imigraciji

Nekdanji profesionalni nogometaš Marinko Galič na Facebooku sprožil vročo debato o imigraciji (foto: Goran Antley) Goran Antley
5. 6. 2018

Na Facebook profilu nekdanjega profesionalnega nogometaša Marinka Galiča se v zadnjih 24 urah odvija vroča debata na temo imigrantov in odnosa tako države kot državljanov do te aktualne problematike

"Vsem tistim, ki ste srečni, da so se včerajšnje volitve izšle, kot so se (vseeno mi je, kdo in kdaj bo sestavil in vodil vlado), sporočam, da kljub temu, da se zdaj duvate okoli, kako je končno zmagala Slovenija ter kako je treba počasi iz države odngnat vse južnjake na ič, ne boste mogli nič, ker vas je tudi med zmagovalci manjšina," je včeraj popoldne s provokativnim uvodom začel daljše razmišljanje Marinko Galič, eden pomembnejših članov Katančeve t.i. "zlate generacije", ki je s slovensko nogometno reprezentanco med drugim nastopal tudi na Euro 2000 in Svetovnem nogometnem prvenstvu leta 2002. Danes v Mariboru vodi Športni center Marinko Galič.

Fotografija ob objavi prikazuje v slovensko zastavo zavitega Marinka Galiča s tekme Romunija - Slovenija, ko se je Slovenija uvrstila na svetovno prvenstvo.

Njegov zapis se nanaša na raznolika trenja o problematiki imigracij, ki so bile pomembna tema v predvolilnem času, izpostavlja pa neprimernost nekaterih odzivov javnosti, ki so, kot pravi Galič sam, sovražno nastopili tudi proti priseljencem iz bivših držav Jugoslavije. "V objavi sem izpostavil vse tiste, ki so se v naprej hvalili, kako bodo vsi na ić ob morebitni zmagi SDSa morali počasi pakirat stvari, saj bo Slovenija končno postala Slovenska," je v naknadni objavi podrobneje obrazložil svoj prvotni zapis.

Marinko Galič je sicer rojen v Kopru, kjer je tudi začel svojo nogometno kariero. Kot profesionalni športnik je, kot pravi v zapisu, "ponosno in z velikim veseljem igral za to državo, se smejal in jokal, celo zdravje dal za to državo." Obenem izpostavi tudi druge športnike, ki so Slovenijo postavili na svetovni športni zemljevid. "Od kod jim pravica, da se imajo za večje Slovence od npr. Dragića, Dončića, Zahovića, Karića, Milinoviča, Iličića in moje malenkosti Galića? Vedite, da smo vsi našteti veliko večji Slovenci od vas samih, predvsem pa večje in boljše osebe. [sic]"

Objava je prejela skoraj 1.500 odzivov, 176 delitev in mnogo komentarjev, ki pa so bili takšnih in drugačnih prepričanj. Ker se je Marinku zdelo, da njegove objave nekateri niso razumeli pravilno, je nekaj ur kasneje objavil še dodatno obrazložitev.

Priporočamo