24. 8. 2018, 11:22 | Vir: STA

Nemška vojska razburila z oglasi na sejmu videoiger

Tanjug/STA

Nemška vojska veliko vlaga v pridobivanje novih rekrutov. Med drugim si je Bundeswehr zagotovil mesto na sejmu računalniških iger Gamescom v Kölnu, kjer imajo razstavljeno svojo opremo. Za razburjenje pa so poskrbeli predvsem s plakati, ki oborožene vojake upodablja, kot da so v videoigri, poročajo nemški mediji.

"Najboljši možni multiplayer," je napis na enem od plakatov, na katerem nemški vojaki bolj spominjajo na kakšen kader iz priljubljenih večigralnih video iger, kot sta Call of Duty ali pa Counterstrike, kot pa resničen prikaz vojne.

Tudi na drugih plakatih, ki so obešeni po mestu, za kariero v vojski nagovarjajo s frazami poznanimi iz strelskih videoiger, med drugim "dvojni uboj, večkratni uboj, ultra uboj, razvrat, m-m-m-monstrumski uboj" in"več odprtega sveta ni možnega".

Številni so se predvsem na družbenih omrežjih obregnili ob dejstvo, da vojska zlorablja videoigre za svojo promocijo in da enači resnični svet in konfliktna območja z virtualnimi svetovi.

Pri nemški vojski so pojasnili, da so želeli "mlade v kontekstu sejma nagovoriti, da razmislijo, čemu namenjajo svoj čas oz. kaj želijo od prihodnosti". Osrednja tema oglasov je namreč po njihovih besedah, da se mimoidoči vprašajo, ali bi se raje igrali vojno ali pa borili za mir. Namenoma so se namreč odločili za provokacijo.

Fraze, ki so vzete iz videoiger, pa predstavljajo tudi določene vrednote vojske, ko sta tovarištvo in zavzemanje za svobodni svet.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord