Igralka Andie MacDowell: Nesrečno otroštvo in srečno življenje

26. 9. 2021
Deli

Vedno si je želela imeti popolno družino, saj sta bila njena starša ločena, mama pa povrh vsega še vdana alkoholu. Skoraj bi tudi sama zašla, a ji je en dogodek spremenil življenje ...

Ena največjih hollywoodskih zvezdnic, Andie MacDowell (61), velja za eno najbolj priljubljenih igralk in tudi najlepših. Kljub letom je njen videz še vedno mladosten, pa čeprav se je v zadnjem času odločila, da bo imela kar sive lase. Številni se je spomnimo iz filma Seks, laži in videotrakovi in Štiri poroke in pogreb, ob Gerardu Depardieuju pa je zaigrala v filmu Zelena karta. Pojavlja se tudi v reklamah za znane kozmetične znamke in nasploh je v svoji karieri dokazala, da je mnogo več kot le lep obraz.

Andie MacDowellMalokdo ve, da njeno življenje ni bilo vedno srečno. Odraščala je v Južni Karolini, njena mama Pauline Johnston je bila nagnjena k alkoholu, od moža Mariona St. Pierrea Mac Dowella pa se je ločila, ko je bilo Andie šest let.

"Spominjam se trenutka, ko sta mama in oče podpisala neke papirje. Po tem je oče spakiral kovčke in odšel, s sestro pa sva ostali sami z mamo. Nikoli nisem jokala zaradi tega, nasprotno – trudila sem se biti pogumna. Mogoče zato, ker sem se že zelo kmalu zavedala, kako zelo je moja mama krhka. Mama me je imela nadvse rada in tudi jaz njo, a kaj, ko ni znala najbolje skrbeti zame in za mojo 18 mesecev starejšo sestro Beverly," se danes svojega otroštva spominja Andie.

Ko je šla v četrti razred osnovne šole, se je oče ponovno poročil in takrat je želel, da hčerki prideta živet k njemu. Vse je delovalo zelo idilično, a že samo čez leto in pol se je vse postavilo na glavo. Oče je hčerki prišel iskati v šolo, kovčke pa je imel že pripravljene. Na kratko jima je dejal, da gresta nazaj k mami, ker pri njem ne moreta več biti. "Ni veliko razlagal, sama pa se nisem upala postavljati vprašanj. Danes, ko imam tudi sama družino, se zavedam, da je očitno imel svoje razloge, na katere s sestro nisva vplivali. Z novo soprogo je dobil dojenčka in zagotovo je bilo težko skrbeti zanj in za naju naenkrat …"

Andie MacDowell

Vsi ti dogodki so prispevala k temu, da se je Andie že kot otrok čutila zavrženo in čustveno ranjeno. Za situacijo je krivila sebe in si je obljubila, da bo nekega dne imela svojo družino in da bo imela rada svoje otroke tako, kot je njena mama imela rada njo.

Čeprav si je bila z mamo blizu, je morala odrasti čez noč, saj je alkohol pustil velike posledice. Ko je imela 10 let, se je zbujala ponoči, da je preverila, ali so vse cigarete ugasnjene. Mama je namreč nemalokrat zaspala s prižgano cigareto. Takoj ko je lahko, je Andie šla delat, skupaj z mamo sta našli zaposlitev v McDonaldsu. Zaradi alkohola so mamo kmalu odpustili in vse je padlo na Andiejina ramena. Igralka je takrat poiskala zdravniško pomoč, a so ji dejali, da bo s takšnim načinom življenja mama živela še največ pet let.

Zaradi težkega otroštva, ki ga je imela sama, je igralka življenje podredila svojim otrokom, hčerkama Margaret (26) in Rainey (31) ter sinu Justinu (36). Na filmska platna se je vrnila šele, ko so bili otroci dovolj veliki. Pred kamerami se je prvič slekla šele, ko ji je bilo 60 let.

Minilo je 37 let, odkar je na filmska platna prišel film Greystoke:Legenda o Tarzanu, v katerem je zaigrala skupaj s Christopherjem Lambertom (64). On je bil Tarzan, ona Jane. Zanimivo je, da so po koncu snemanja njen glas presneli in ga nadomestili z glasom igralke Glenn Close (74).

Danes se Andie zaveda, da mogoče ni bilo dobro, da je sprejela vlogo Jane in da pač ne bi smela imeti južnjaškega naglasa. A se z vsem tem ni obremenjevala, vse je jemala za dobro šolo in se veliko posvečala sebi. Pet let pozneje je sprejela vlogo, ki je njeno življenje obrnila na glavo. Igrala je Ann v filmu Seks, laži in videotrakovi, režiserja Stevena Soderbergha (58). Za vlogo je bila celo nominirana za zlati globus. Še preden pa je Andie postala igralka, je bila uspešna manekenka. V New York se je preselila leta 1979, ko je tam kraljevala diskoteka Studio 54.

Opazili so jo in pri 21 letih je že podpisala pogodbo z modno agencijo Elite. Stranke so zelo rade delale z njo, saj je bila prijazna in vedra, a je kmalu vse zavozila, ker se je družila z napačnimi ljudmi. To je bil čas, ko je bil kokain dostopen na vsakem koraku, zato se temu tudi sama ni mogla izogniti. "Kokain je bil povsod in na začetku sem se tudi sama srečala z njim, a mi ni bilo všeč. Prav sovražila sem to sceno. Trajalo je mogoče mesec dni in moje počutje mi ni bilo všeč. Bilo mi je slabo in nisem mogla spati," pravi odkrito in dodaja, da je na srečo v modni agenciji imela okoli sebe prave ljudi, ki so hitro opazili, da je padla pod slab vpliv, zato so ji svetovali, naj si najde druge prijatelje.

Andie MacDowell

Z danes že pokojnim ustanoviteljem agencije Johnom Casablancasom je odpotovala v Pariz, kjer je spoznala Olivierja Chandona de Braillesa. Bila je očarana nad njim, poleg tega ni niti pil, niti kadil, niti se ni drogiral. Ta naslednik vinogradniške družine Moet & Chandon je postal njen fant in stvari so se popolnoma spremenile.

"Danes se mi zdi, da je bilo najino srečanje že vnaprej dogovorjeno, a na koncu se je vse odlično izšlo. Začela sem dobivati ponudbe in moja kariera je zacvetela." No, njuna zveza se ni obnesla, Andie pa se je leta 1986 poročila s Paulom Qualleyjem, nekdanjim manekenom, ki ga je spoznala na snemanju reklame za Gap. Z njim ima tri otroke. Leta 1999 sta se ločila, Andie pa se je zapletla v leto dni dolgo zvezo z igralcem Dennisom Quaidom (67). Leta 2001 se je poročila s srednješolsko ljubeznijo Rhettom Hartzogom, a sta se štiri leta pozneje že ločila.

Andie MacDowellDanes Andie navdušuje tudi s pogumom, da si je omislila naraven srebrni lesk v laseh. "Uživam v novi podobi, zdaj sem sol in poper. Ni siva, ampak srebrna," pravi o svojih laseh igralka. "To ne pomeni, da ne skrbim več zase, spremembe ne vidim v tej luči …" Res pa je, da je Andy kljub srebrnemu lesku videti fenomenalno, niti malo ni izgubila svojega šarma in ne deluje starejša.

Napisala: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia