28. 9. 2020, 07:37 | Vir: STA

New York Times: Donald Trump je zgodba o poslovnežu, ki se muči, da ostane nad vodo

Shutterstock

Ameriški časnik New York Times je v nedeljo zvečer objavil davčne informacije o predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, ki kažejo, da je leta 2016 plačal le 750 dolarjev davka. Praktično ves dobiček, ki ga je imel v desetletju, pa naj bi Trump zaslužil s plačo od televizije NBC za oddajo Vajenec. Trump navedbe zavrača, češ da gre za lažne novice.

Na novinarski konferenci je Trump še zatrdil, da plačuje veliko davkov tudi državi New York. Na vztrajanje novinarjev, naj pove, kaj je v članku napačno in kaj je potem res, pa se je Trump poslovil z govorniškega odra.

Trump je prvi ameriški predsednik v sodobni zgodovini, ki ni objavil svojih davčnih napovedi. Njegova armada odvetnikov blokira vsa prizadevanja medijev, kongresa in tožilcev, da pridejo do informacij.

Odvetnik Trumpove organizacije Alan Garten je dejal, da večina objavljenega deluje netočno in zahteval dokumente. Pri New York Timesu so to zavrnili zaradi varovanja virov. "Vse informacije so posredovali viri s pravno urejenim dostopom do njih," je zatrdil časopis, ki še ni dobil Trumpovih davčnih napovedi za leti 2018 in 2019. Prav tako v objavljenem ni ničesar o kakšnem dolgu Rusiji.

Članek na spletni strani New York Timesa med drugim razkriva, da je Trump v ZDA leta 2016 in 2017 plačal le po 750 dolarjev davka. Po drugi strani je na primer leta 2017, ko je bil prvo leto na položaju, plačal Indiji 145.400 dolarjev davka, Filipinom 156.824, Panami pa malo manj kot 16.000 dolarjev.

Drugi ameriški predsedniki, kot sta na primer George Bush mlajši in Barack Obama, so na leto vodenja države redno plačali več kot 100.000 dolarjev davka. Trump sicer svojo plačo nakazuje dobrodelnim organizacijam.

Trumpova organizacija je sestavljena iz okrog 500 podjetij, katerih lastnik ostaja predsednik ZDA.

V prvih dveh letih na položaju je dobil 73 milijonov dolarjev iz tujine, največ od svojih golf centrov na Škotskem in Irskem. Od premoženja na Filipinih je dobil tri milijone dolarjev, iz Indije 2,3 milijona in milijon iz Turčije.

Trump je med kandidaturo za predsedniški položaj leta 2016 o sebi trdil, da je milijarder, česar New York Times ni mogel potrditi. Trump je za leto 2017 sam objavil, da je zaslužil 434,9 milijona dolarjev v davčni napovedi, pa je prijavil 47,4 milijona dolarjev izgube.

New York Times opisuje zgodbo poslovneža, ki se nenehno muči, da ostane nad vodo. Leta 2016 je trdil, da plačuje veliko davkov, ko pa je demokratka Hillary Clinton dejala, da skriva napovedi, ker ni plačal ničesar, je Trump odvrnil, da je potem zelo pameten. Še vedno vztraja, da ne objavi nič, ker je pod davčno revizijo, vendar po zakonu zaradi tega ni treba skrivati podatkov.

Revizija še vedno poteka, in sicer zaradi 72,9 milijona dolarjev, ki jih je zahteval in dobil nazaj zaradi propada njegovih igralnic v Atlantic Cityju. Revizija je bila uvedena, ker je ohranil petodstotni delež v svojih igralnicah po prodaji in zaradi tega ne bi smel uveljavljati olajšave.

Trump je za oddajo Vajenec na NBC, pri kateri je bil upravičen do 50 odstotkov dobička, od leta 2004 dobil 427,4 milijona dolarjev. To je potem porabil za nakupe golf igrišč in drugega premoženja, s katerim je ustvarjal izgubo, kar je prijavljal in si zmanjševal davčne obveznosti.

Za nižje davke je pogosto uveljavljal "stroške svetovanja", ki jih je dobila plačane tudi njegova hči Ivanka. Za hotel v Azerbajdžanu je na primer odpisal 1,1 milijona dolarjev za stroške svetovanja.

Med nastopanjem v oddaji Vajenec si je med drugim odštel 70.000 dolarjev stroškov za frizerja, kot olajšavo je uveljavljal potovanja s svojim letalom in vse svoje objekte, ki jih je uporabljal kot prebivališče, prijavil pa kot poslovne prostore.

Trump bi moral soditi med 0,001 odstotka najbogatejših Američanov.

V 18 letih je plačal 95 milijonov dolarjev zveznih davkov, po vračilu 72,9 milijona davkov leta 2010 pa je na leto od 2000 do 2017 povprečno plačal na leto 1,4 milijona davkov. Ostali v vrhu najbogatejših so v istem času povprečno plačali po 25 milijonov dolarjev.

Trumpova igrišča za golf so od leta 2000 ustvarila za 315 milijonov dolarjev izgub, s hotelom v Washingtonu pa je od odprtja leta 2016 ustvaril 55 milijonov dolarjev izgube. Edini objekt, s katerim je imel dobiček, je njegov stolp v New Yorku na 5. aveniji, ki mu na leto redno navrže okrog 20 milijonov dolarjev dobička.

Vendar pa je bil zaradi vseh drugih izgub leta 2015 že v finančnih težavah in je vzel 100 milijonov dolarjev hipoteke na newyorški stolp. Glavnica posojila se doslej ni zmanjšala, vse posojilo pa bo zapadlo leta 2022. Če bo ponovno izvoljen, bodo morali upniki terjati plačilo dolga od predsednika ZDA. Če izgubi še spor z davkarijo, bo dolžan več kot 200 milijonov dolarjev.

Objave v New York Timesu so oživele teorijo, da se je Trump leta 2015 za predsedniško kandidaturo odločil, da bi obudil svojo blagovno znamko in se izkopal iz dolgov.

Od leta 2015 je od novih članov njegovega golf kluba Mar a Lago na Floridi dobil po pet milijonov dolarjev na leto. Konservativna krščanska organizacija Billyja Grahama mu je za hotel v Washingtonu plačala skoraj 400.000 dolarjev, podjetje za pokrivanje streh GAF pa je za njegov golf klub v Miamiju porabilo 1,5 milijona dolarjev v času, ko je pri administraciji lobiralo za odpravo regulacij.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ