8. 5. 2018, 19:15 | Vir: STA

Nikoli ne bomo izvedeli, kdo je lažno nominiral Trumpa za Nobelovo nagrado!

profimedia

Norveška policija, ki je februarja pričela preiskovati lažno nominacijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa za Nobelovo nagrado za mir, je danes zaključila preiskavo. Zaradi pomanjkanja informacij namreč ni uspela odkriti, kdo je posredoval anonimno nominacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ni nam uspelo ugotoviti (resnične) identitete" osebe, ki je vložila "opazno lažno" nominacijo, je povedal predstavnik policije v Oslu Tone Bysting.

Inštitut je letošnjo nominacijo Trumpa sicer zavrgel, za prestižno nagrado pa se bo morebiti vendarle potegoval prihodnje leto.

Skupina 18 republikancev ga je namreč nominirala zaradi njegove "vloge pri zaključku korejske vojne in jedrske razorožitve Korejskega polotoka, s čimer je v regiji znova zavladal mir".

Podobnega mnenja je tudi južnokorejski predsednik Moon Jae-in, ki je po zgodovinskem vrhu Korej dejal, da si Trump za svojo vlogo pri umiritvi razmer na Korejskem polotoku zasluži Nobelovo nagrado za mir.

Norveški Nobelov inštitut je nominacije za letošnjo podelitev nagrad zbiral do 31. januarja. Po poteku roka je razkril, da je med nominiranci za prestižno nagrado tudi Trump, ki ga je predlagal neimenovani Američan.

Inštitut je domneval, da je nominacijo posredovala oseba, ki jo sumijo poneverbe identitete, da bi ustregla zahtevam glede vložitve nominacije, in zato na policiji vložil prijavo. Nominacijo lahko namreč posreduje le izbrana peščica posameznikov, kot so člani parlamenta in vlade, nekdanji nagrajenci ter nekateri profesorji univerz.

Za letošnjo Nobelovo nagrado za mir je Nobelov odbor prejel 329 veljavnih nominacij. Dobitnika nagrade bodo razglasili v začetku oktobra.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Dobitniki bodo nagrade, letos vredne po devet milijonov švedskih kron oz. 931.000 evrov, prejeli na tradicionalni slovesnosti 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord