23. 12. 2017, 12:39 | Vir: STA

Nizozemski novinar osmešil novega veleposlanika ZDA, ko ga je ujel na laži

profimedia

izozemski novinar je nedavno osmešil novega ameriškega veleposlanika Petea Hoekstra, ko ga je vprašal o njegovih spornih izjavah, da na Nizozemskem obstajajo območja, kamor si tudi policija ne upa. Veleposlanik je sprva to označil za lažne novice, ob predložitvi dokazov, pa je osramočen trdil, da ni nikoli uporabil izraza lažne novice.

Novinar Wouter Zwart je novega ameriškega veleposlanika v intervjuju prosil za komentar njegovih izjav iz leta 2015 o islamskih skrajnežih na Nizozemskem. Hoekstra je takrat med drugim dejal, da v državi obstajajo območja, kamor si niti policija ne upa, in da zažigajo politike.

"To je napačna trditev. Temu bi rekli lažne novice, tega nisem nikoli rekel," je Hoekstra zatrdil novinarju v videoposnetku, ki je že zaokrožil po spletu.

Vendar je imel Zwart pripravljen posnetek z vsebino teh spornih izjav. Veleposlanik je takrat izjavil, da na Nizozemskem vlada kaos, zažigajo avtomobile in politike ter da obstajajo območja, kamor si tudi policija ne upa. Osramočen veleposlanik je po ogledu posnetka spremenil svoje stališče, a vztrajal, da v intervjuju ni uporabil izraza lažne novice, piše nemška tiskovna agencija dpa.

"Tega nisem označil za lažne novice, danes nisem uporabil teh besed. Ne, mislim, da jih nisem," je zatrdil Hoekstra.

Hoekstra je rojen na Nizozemskem, a se je kot otrok preselil v ZDA. V decembru so ga imenovali za ameriškega veleposlanika na Nizozemskem, pred tem pa je bil 18 let do leta 2011 predstavnik republikancev v kongresu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord