19. 4. 2019, 17:31 | Vir: STA

Nogometaši Anglije in Welsa opozarjajo na rasizem s 24-urnim bojkotom družbenega omrežja

profimedia

Nogometaši Anglije in Walesa danes bojkotirajo družbene medije, da bi prisilili spletne platforme in nogometne oblasti, da storijo več v boju proti rasističnim zlorabam. Bojkot je posledica niza incidentov rasističnih zlorab, uperjenih proti igralcem na nogometnih igriščih in zunaj njih.
 

V začetku meseca je branilec Tottenhama Danny Rose dejal, da komaj čaka, da bo nehal igrati nogomet zaradi vseh zlorab, ki jih je bil deležen, minuli teden pa je Chelsea prepovedala vstop na tekme trem navijačem zaradi žaljivega videoposnetka, uperjenega proti napadalcu Liverpoola Mohamedu Salahu.

Na žaljivem videoposnetku, ki so ga navijači delili prek družabnih omrežij, nastopa šest navijačev Chelseaja, ki imenujejo egiptovskega reprezentanta "bombni napadalec".

Evropska nogometna zveza Uefa je odprla disciplinski postopek proti Črni gori zaradi rasističnega obnašanja navijačev proti angleškim nogometašem v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020 minuli mesec.

Nogometaši Anglije in Walesa so se odločili za bojkot, ki bo trajal od danes od 9. ure zjutraj do 9. ure zjutraj v soboto. Nogometaši so objavili svojo podporo s ključnikom #enough oziroma dovolj.

"Nogomet ima veliko težavo z rasizmom," je dejal Rose za Združenje profesionalnih nogometašev PFA.

"Ne želim, da bi kdo od bodočih igralcev nogometa moral iti skozi vse to, kar sem moral iti sam v času kariere. Družno bi radi sporočili, da ne bomo le stali ob strani, medtem ko nogometne oblasti delajo premalo, da bi zaščitile nogometaše pred to ogabno zlorabo," je še dejal Rose.

"V času kariere sem razvil debelo kožo proti verbalni zlorabi in jo pri sebi opravičeval s tem, da to pač spada k nogometu, da je le del igre, a to ne bi smelo biti tako," pa je dejal branilec Manchester Uniteda, Chris Smalling, in dodal: "A prišel je čas, da tudi Twitter, Instagram in Facebook prevzamejo odgovornost, da resno razmislijo o regulaciji platform in se zavzamejo za varovanje duševnega zdravja svojih uporabnikov, ne glede na starost, raso, spol ali dohodek." 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord