6. 12. 2020, 12:37 | Vir: STA

Norvežani odkrili ostanke 1200 let stare vikinške ladje

profimedia

Norveški arheologi se veselijo velikega odkritja, kakršnemu v tej državi niso bili priča že približno stoletje. Na starodavnem arheološkem najdišču pri mestu Gjellestad, jugovzhodno od Osla, naj bi namreč še ta mesec zaključili izkopavanje zelo redke najdbe - velike vikinške bojne ladje, na kateri bi lahko bil celo pokopan kralj.

Večji del ladje, stare okoli 1200 let, je sicer strohnel in razpadel, a arheolog Knut Paasche z Norveškega inštituta za raziskovanje kulturne dediščine (Niku) verjame, da bodo lahko na osnovi razporeditve železnih žebljev sčasoma izdelali njeno repliko, na svoji spletni strani piše britanski BBC.

S pomočjo posebnega radarja so že ugotovili, da je bila ladja velika. Dolga je bila približno 19 in široka kakih pet metrov, kar je primerljivo z dobro ohranjenima vikinškima ladjama Oseberg in Gokstad, razstavljenima v Oslu. Ti ladji so našli na zahodni strani širokega fjorda Oslo.

S tako dolgimi plovili so se vikingi praviloma odpravljali na daljše poti, vse do britanskega otočja, kjer so najprej napadli obalne naselbine, nato pa se tam naselili in pustili svoj pečat. Nekateri so se naselili tudi na Islandiji ter v delu Severne Amerike, ki se danes imenuje Nova Fundlandija in je del Kanade.

Bojna ladja v Gjellestadu po besedah Paascheja sega v obdobje med letoma 750 in 850. Zaenkrat še ne morejo z gotovostjo reči, ali je plula na vesla ali je bila jadrnica ali pa oboje. Za ugotavljanje tega bo ključna analiza gredlja, ki pa je na prvi pogled videti zelo drugačen od ostalih, kar je po besedah Paascheja "nadvse vznemirljivo".

Gjellestad je sicer pomembno starodavno grobišče, drugo največje na Norveškem, ki sega v obdobje prvih štirih stoletij našega štetja. Tudi sama ladja, najdena približno sto metrov od grobišča, naj bi bila po besedah vodje izkopavanja Christiana Rodsruda v bistvu grob. Na njej so vikingi morda, tako Rodsrud, pokopali celo kralja, kraljico ali pomembnega plemiča. Zaenkrat človeških kosti na ladji niso našli, še piše BBC.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel