N.Z. | 25. 1. 2024, 15:15

Nova študija dolgega covida razkriva visoko stopnjo vnetij pri bolnikih

profimedia

Študija je spremljala 113 bolnikov v štirih različnih bolnišnicah v Švici.

Nova študija v reviji Science osvetljuje dolgotrajne posledice bolezni zaradi covida.

Dolgi covid je sindrom ali skupek simptomov, ki se nadaljujejo ali razvijejo po akutni covidni okužbi in lahko trajajo tedne, mesece ali leta.

Test, s katerim bi lahko potrdili, ali so simptomi povezani z dolgim covidom, še ni na voljo. Nekateri znanstveniki menijo, da je dolgi covid posledica prekomernega odziva imunskih celic, vendar natančen vzrok ostaja nejasen.

Švicarska študija

Za potrebe študije so raziskovalci v štirih različnih bolnišnicah v Švici spremljali 113 bolnikov z blago in hudo obliko covida, in ugotovili, da je 40 bolnikov po šestih mesecih razvilo simptome dolgega covida, od teh pa jih je 22 za simptomi tožilo tudi še po 12 mesecih.

Raziskovalci so pacientom z dolgim covidom nato odvzeli vzorce krvi in te primerjali z vzorci kontrolnih oseb, ki niso zbolele za covidom. Izkazalo se je, da so v krvi bolnikov z dolgim covidom prisotni znaki vnetja (povečana aktivnost komplementa), motenj v uravnavanju krvnih celic (hemoliza in aktivacija trombocitov) ter poškodbe tkiv v krvi.

Posebne podrobnosti iz sicer majhne študije bi po mnenju raziskovalcev lahko pomagale ponuditi 'temelje za nove diagnostične rešitve' za bolezen, za katero trenutno (še) ni znanega zdravila niti zdravljenja. 

Zdravstvena stroka danes ve, da se dolgi covid lahko pojavi pri bolnikih vseh starosti in iz vseh okolij, pa tudi, da se tveganje poveča pri večkratnih okužbah.

Ne prizanaša niti mladim športnikom

Meriquez Vazquez, nekdanja tekačica iz Kalifornije, je za ABC News povedala, da za lajšanje simptomov dolgega covida trenutno jemlje 12 zdravil.

Čeprav ima še vedno službo in zagotovljeno zdravstveno oskrbo, je zaradi bolezni prisiljena delati od doma in ležati, da bi tako blažila simptome.

"Vse od pojava pandemije aidsa ni bilo tako nujne obsežne spremembe na področju zdravstvenega varstva, javnega zdravja in nepravičnih struktur, ki prinašajo izjemna tveganja bolezni, trpljenja, invalidnosti in smrtnosti," je bila v imenu bolnikov z dolgim covidom pred ameriškim senatom še jasna Meriquez Vazzque.

Za dolgim covidom je zbolela tudi Riley Lapham, ena od vzhajajočih zvezd avstralskega baleta.

"Hočem, da vsi vidijo to grdo, bolečo in srhljivo plat dolgega covida ... Dolgi covid je besedna zveza, ki jo pogosto slišimo, a tega ne bi želela nikomur."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord