18. 4. 2019, 20:55 | Vir: STA

Nove podrobnosti Muellerjevega poročila

profimedia

Po današnji objavi urejenega poročila o preiskavi posebnega tožilca Roberta Muellerja o ruskem vpletanju v ameriške volitve leta 2016 prihajajo na dan nove podrobnosti. Poročilo razkriva, da je ameriški predsednik Donald Trump ob vesti, da je Mueller imenovan za posebnega tožilca, dejal, da je njegovega predsednikovanja konec.

Glede na zapiske Jody Hunt, ki je bila takrat - maja 2017 - vodja urada pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa, naj bi se Trump, ko mu je Sessions povedal za imenovanje Muellerja, zgrudil na stol in rekel: "O moj bog. To je grozno. To je konec mojega predsednikovanja. Z... sem", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nato se je razjezil na Sessionsa in ga vprašal, kako je lahko to dopustil. Obtožil ga je, da ga je pustil na cedilu.

"Vsi mi pravijo, da če dobiš enega od teh neodvisnih odvetnikov, da to uniči tvoje predsednikovanje. Minila bodo leta in ne bom mogel ničesar narediti. To je najhuje, kar se mi je kdajkoli zgodilo," naj bi še dejal Trump.

Kot še kaže poročilo, naj bi se Trump že mesec dni po imenovanju skušal znebiti Muellerja. 17. junija 2017 je poklical svetovalca Bele hiše Dona McGahna in mu naročil, naj pokliče namestnika pravosodnega ministra Roda Rosensteina in mu reče, da je posebni tožilec v konfliktu interesov in da ga je treba odstaviti. McGahn tega ni želel storiti in je raje odstopil.

Muellerja je skušal Trump odstaviti, potem ko so mediji poročali, da ga preiskujejo zaradi oviranja pravosodja, še piše v poročilu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord