27. 9. 2020, 18:13 | Vir: STA

Novo vojno žarišče - spopadla sta se Armenija in Azerbajdžan

profimedia

Razmere v Gorskem Karabahu se po davišnjem izbruhu spopadov še naprej nevarno zaostrujejo. Armenski premier Nikol Pašinjan je dejal, da je Azerbajdžan razglasil vojno armenskemu narodu. V svetu se medtem še naprej vrstijo pozivi k takojšnji ustavitvi spopadov in reševanju konflikta z dialogom.

Armenski premier je v luči današnjih spopadov v nemirni pokrajini Gorski Karabah, ki si ga lastita tako Armenija kot Azerbajdžan, dejal, da je Azerbajdžan napovedal vojno armenskemu narodu.

Azerbajdžanski "avtoritarni režim je ponovno razglasil vojno armenskemu narodu," je v videoposnetku, objavljenem na Facebooku, dejal Pašinjan in dodal, da "smo na robu obsežne vojne na Južnem Kavkazu, ki bi lahko imela nepredvidljive posledice", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Pripravljeni smo na to vojno," je zatrdil Pašinjan. Ob tem je mednarodno skupnost pozval, naj stori vse, da bi preprečila vmešavanje Turčije v konflikt. To bi lahko po njegovem ogrozilo stabilnost regije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Azerbajdžan je, tako kot pred tem Armenija, danes po vsej državi razglasil vojno stanje. Ukrep je na izredni seji sprejel parlament v prestolnici Baku, odločitev pa je potrdil tudi predsednik države Ilham Alijev, je poročala državna tiskovna agencija Azertac, ki jo povzema dpa.

Vojno stanje bo začelo veljati opolnoči (ob 22. uri po srednjeevropskem času), v več regijah bodo uvedli tudi policijsko uro, še navaja Azertac.

Turčija je medtem danes obljubila polno podporo Azerbajdžanu in Armenijo pozvala, naj se odpove "agresiji". Ankara je sicer ključni zaveznik Azerbajdžana, s katerim ga vežejo tesni kulturni in jezikovni stiki.

"Turški narod že od nekdaj in tudi danes stoji z vsemi sredstvi ob strani svojim azerbajdžanskim bratom in sestram," je na Twitterju zapisal Erdogan. Svojo solidarnost je izrazil tudi v telefonskem pogovoru z azerbajdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevom, še navaja dpa.

V današnjih spopadih, za katere strani obtožujeta ena drugo, naj bi bilo mrtvih in ranjenih več civilistov. Azerbajdžan, ki je po lastnih navedbah sprožil veliko "protiofenzivo" proti armenskim separatistom, je danes sporočil, da so zasedli šest vasi, ki so bile pod nadzorom armenskih sil.

Osvobodili smo šest vasi - pet na območju Fizuli in eno na območju Jebraila, je za AFP dejal tiskovni predstavnik azerbajdžanskega obrambnega ministrstva. Pri tem je potrdil, da so s pomočjo raket, topništva in tudi iz zraka uničili nasprotnikovo vojaško opremo in naprave, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Predsedujoči Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), albanski premier Edi Rama, je medtem sprti strani pozval k takojšnji deeskalaciji konflikta v Gorskem Karabahu in k spoštovanju dogovora o prekinitvi spopadov, piše v izjavi, objavljeni na uradni spletni strani organizacije.

Tudi vodja nemške diplomacije Heiko Maas je obe strani danes pozval k takojšnji ustavitvi spopadov, predvsem pa k prenehanju obstreljevanja vasi in mest. Ob tem je izrazil zaskrbljenost spričo poročil o civilnih žrtvah. Konflikt je po njegovem mogoče razrešiti zgolj z dialogom, poroča AFP.

K miroljubni rešitvi spora je Armenijo in Azerbajdžan pozval tudi papež Frančišek. "Molim za mir na Kavkazu," je dejal v svojem nagovoru zbranim vernikom na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Strani je tudi pozval, naj namesto z nasiljem in orožjem težave razrešita z dialogom in pogajanji, poroča dpa.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ