25. 9. 2018, 14:44 | Vir: STA

Novozelandska premierka Jacinda Ardern na skupščini ZN s trimesečno dojenčico

profimedia

Novozelandska premierka Jacinda Ardern, ki je kot druga predsednica vlade na svetu rodila na položaju, je na Generalno skupščino ZN v New Yorku v ponedeljek s seboj pripeljala tudi svojo trimesečno deklico. Po spletu so že zaokrožile fotografije, kako se Ardernova igra s hčerko, ravno preden je nagovorila dvorano.

Poleg njiju je sedel partner Ardernove Clarke Gayford, ki je kasneje držal Neve Te Aroha, medtem ko je njena mama spregovorila pred zbranimi na mirovnem vrhu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Gayford je kasneje tvitnil fotografijo identifikacijske značke hčerke, na kateri piše "prvi dojenček Nove Zelandije". "Ker vsi na Twitterju sprašujejo po Nevini identifikacijski znački ZN, so jo zaposleni naredili," je zapisal poleg.

"Ko bi le lahko ujel presenečen pogled japonske delegacije v ZN, ki je včeraj vkorakala v sejno sobo med previjanjem. Super zgodba za njen 21. rojstni dan," je dodal.

Ardernova je pojasnila, da še vedno doji in je bila zato zelo praktična odločitev, da je otroka vzela s seboj na šestdnevno pot v tujino. "Neve je v resnici na Novi Zelandiji praktično neprestano ob meni," je še dodala za novozelandski medij NewsHub.

Po premieri Neve v ZN, ki je s tem postala prvi dojenček na Generalni skupščini ZN, so se v medijih že pojavila ugibanja, ali bo Ardernova svojo deklico vzela s seboj na govorniški oder, ko bo v četrtek spregovorila na osrednjem delu zasedanja GS ZN.

38-letna Jacinda Ardern je prvorojenko povila junija, nato si je vzela šest tednov prosto od opravljanja dolžnosti premierke. S partnerjem sta se dogovorila, da bo on ostal doma in skrbel za otroka. Da je noseča, je sicer izvedela dva tedna preden je 26. oktobra prisegla kot premierka. Je tudi najmlajša predsednica novozelandske vlade od leta 1856.

Z rojstvom otroka je postala druga predsednica vlade na svetu, ki je rodila na položaju. Prva je bila takratna pakistanska premierka Benazir Bhutto leta 1990, ki je prav tako rodila deklico.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord