19. 3. 2019, 09:37 | Vir: STA

Novozelandska premierka po terorističnem napadu poziva k večji odgovornosti družbenih omrežij

Xinhua/STA

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je danes pozvala podjetja, ki upravljajo družbena omrežja, naj prevzamejo večjo odgovornost v luči terorističnega napada v Christchurchu. Napadalec, ki je minuli petek izvedel napad na mošeji v tem mestu, je namreč svoj morilski pohod prenašal v živo na Facebooku, njegov manifest pa je objavljen na Twitterju.

"Ne moremo se preprosto umakniti in sprejeti, da te platforme obstajajo in da kar je objavljeno na njih, ni njihova odgovornost," je v novozelandskem parlamentu dejala Ardernova. "Oni so založniki, ne samo prenašalci informacij. Za njih ne more veljati 'ves dobiček, nič odgovornosti'," je dodala.

Ardernova je tudi dejala, da ne želi izpostavljati osumljenca za krvavi napad, ki je ubil 50 ljudi. "S svojim terorističnim dejanjem je želel doseči veliko stvari, tudi razvpitost. Zato me nikoli ne boste slišati izgovoriti njegovega imena," je dejala premierka.

Ob tem je pozvala ljudi, naj raje izgovarjajo imena tistih, ki so izgubili življenje, ne pa imena človeka, ki jih je vzel.

28-letni Avstralec Brenton Tarrant, ki se je označil za zagovornika prevlade bele rase, je v soboto prvič stopil pred sodišče. Sodnik mu je prebral obtožnico za en umor in ga poslal nazaj za zapahe do 5. aprila, ko bo moral spet pred sodišče. Pričakovati je razširitev obtožnice, saj so oblasti sporočile, da je napad verjetno izvedel sam.

Tudi avstralski premier Scott Morrison je danes pozval svetovne voditelje, naj pritisnejo na tehnološka podjetja, da se bodo spopadla z ekstremistično vsebino na svetovnem spletu.

Morisson se je v odprtem pismu, ki ga je poslal gostitelju vrha skupine G20, japonskemu premierju Shinzu Abeju, zavzel, da bi to vprašanje načeli na junijskem srečanju voditeljev v japonski Osaki.

"Ustvarili so te možnosti, ki so v veliki večini namenjene za mirne in srečne dogodke, vendar vemo, da jih lahko uporabijo tudi teroristi vseh vrst," je dejal Morrison.

"Če lahko napišejo algoritem, s katerim zagotovijo, da se oglasi, za katere želijo, da jih vidite, pojavijo na vašem mobilnem telefonu, potem sem prepričan, da lahko napišejo algoritem, ki bo izbrisal sovražno vsebino z družbenih medijev," je še dejal avstralski premier.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord