O neurjih s točo, vetrom in udari strel poročajo z več delov Slovenije

24. 8. 2019 | Vir: STA
Deli
O neurjih s točo, vetrom in udari strel poročajo z več delov Slovenije (foto: profimedia)
profimedia

Močnejše nevihte z nalivi, točo, vetrom in udari strel so se danes razbesnele nad številnimi deli Slovenije. O njih poročajo vse od zaledja obale in Krasa, Notranjske in Dolenjske prek Gorenjske, osrednje Slovenije do Koroške. Najhujše posledice so prav na Koroškem.

Močnejše nevihte so se najprej razdivjale v zaledju Kopra oz. na območju Kraškega roba ter na Krasu. Zaradi neurja je prišlo do izpada elektrike na progi Koper-Divača, zaradi česar je bil promet nekaj časa močno oviran. Zaradi nespametnega ravnanja voznikov v nevihti je bil za krajši čas zaprt tudi predor Kastelec na primorski avtocesti. Vozniki so namreč ustavljali v predoru zaradi toče.

Na območju občine Hrpelje-Kozina je meteorna voda zaradi močnega deževja in zamašenih odtokov poplavila tri objekte in številne ceste. Gasilci so čistili odtočne jaške in črpali vodo iz objektov.

Na Resslovi poti, ki prek meje povezuje Bazovico in Sežano, je strela medtem zadela 50-letnega kolesarja. Zdravstveno stanje moškega je kritično in je na intenzivni negi v katinarski bolnišnici, je poročal Primorski dnevnik.

Druga močnejša nevihtna celica je zgodaj popoldne nastala na Koroškem, na območju Dravograda, Vuzenice in Mute, kjer je bilo današnje divjanje narave najhujše. Poleg silovitega naliva se je pojavila tudi toča, narasli so hudourniki.

Portal Neurje.si je poročal, da je na območju Mute padlo več kot 100 milimetrov padavin v zelo kratkem času, zato so hudourniki in potoki poplavljali. Iz SŽ so sporočili, da je zaradi plazu do zaprta koroška proga, po poročanju TV Slovenija naj bi tako ostalo do ponedeljka. Zaradi plazu je zaprta tudi regionalna cesta Vuzenica-Vuhred.

Gasilci so po navedbah pristojnih še vedno na terenu in pomagajo občanom pri odpravi posledic neurja. Veliko je poplavljenih kleti, nekaj je tudi še drugih plazov, ki ogrožajo objekte.

V popoldanskem času je močno deževje z vetrom in ponekod tudi točo zajelo še širša območja Postojne, Novega mesta, Ljubljane in nekaterih drugih krajev v osrednji Sloveniji.

Okoli 16.00 je neurje z močnim dežjem in točo zajelo dolenjsko prestolnico, v zelo kratkem času pa je padlo 67 milimetrov dežja. Gasilci so morali črpati vodo iz stanovanjskih in proizvodnih objektov. Meteorna voda je zalila več cest, gasilci so iz poplavljenega cestišča izvlekli dve osebni vozili.

Tudi v Mestni občini Ljubljana je zaradi neurja meteorna voda zalila več kleti stanovanjskih objektov, zaradi udara strele je zagorel stanovanjski objekt. o podobnih nevšečnostih so poročali iz okolice prestolnice. V Domžalah so zaradi strel in naliva odpovedali tekmo 1. SNL med Domžalami in Aluminijem.

Trenutno se nevihtna linija premika od Ljubljanske kotline in Dolenjske proti severovzhodu.

Po napovedih meteorologov se bodo nevihte ponekod nadaljevale v noč. Možni so tudi še krajevni dolgotrajnejši nalivi. Do jutra se bo vreme umirilo, ponekod po nižinah bo nastalo nekaj megle.

V nedeljo bo dopoldne deloma sončno, popoldne pa bo spet nastalo nekaj ploh in neviht. Jutranje temperature bodo od 15 do 20, na Goriškem in ob morju okoli 22 stopinj Celzija, najvišje dnevne od 22 do 28, na Primorskem okoli 30 stopinj Celzija.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec