26. 10. 2020, 06:29 | Vir: STA

Ob izbruhu okužb mnoge države uveljavljajo nove ukrepe

profimedia

Evropske države so ta konec tedna znova poročale o rekordnem številu novih okužb z novim koronavirusom. Zato večina zaostruje tudi ukrepe za zajezitev virusa, med njimi so Hrvaška, Italija, Španija, Slovaška in Poljska. Z novim koronavirusom pa je okuženih tudi vse več voditeljev in drugih visokih predstavnikov držav.

Nov rekord okužb v enem dnevu so v zadnjih 24 urah zabeležili na Hrvaškem, in sicer 2421. Dnevno število na novo okuženih na Hrvaškem je v petek prvič preseglo 2000. V bolnišnicah se zdravi 825 ljudi, od tega jih je 58 na ventilatorjih.

Zato bodo v ponedeljek uveljavili nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb, ki bodo po besedah notranjega ministra Davorja Božinovića veljali dva tedna, nakar bodo odločili o njihovem podaljšanju ali odpravi.

Prepovedana bodo vsa zbiranja več kot 50 oseb na javnih dogodkih, medtem ko bo za poroke, pogrebe in druge zasebne dogodke veljala omejitev 30 oseb. Športna tekmovanja bodo lahko potekala samo brez gledalcev, vsi dogodki pa se morajo končati do 22. ure, razen porok, ki lahko trajajo do polnoči.

Uvedli so tudi prepoved prodaje alkohola od polnoči do 6. ure zjutraj, uporaba mask pa bo obvezna tudi na prostem, kadar ni mogoče vzdrževati razdalje med ljudmi.

V ponedeljek zaostrene ukrepe po vsej državi uvajajo tudi v Italiji, kjer so v soboto poročali o rekordnih več kot 19.600 novih primerih okužbe. 

Med drugim bodo morali od ponedeljka bari in restavracije strežbo gostov zaključiti ob 18. uri. Zapirajo pa tudi kinodvorane, gledališča in športne dvorane. Vrtci in osnovne šole ostajajo odprti. V srednjih šolah in na univerzah pa bo do 75 odstotkov pouka potekalo na daljavo.

V zadnjem času se sicer po državi vrstijo protesti proti ukrepom za zajezitev virusa. V petek zvečer so potekali v Neaplju, v soboto zvečer pa v Rimu. Protestniki so v obeh mestih v policiste metali različne predmete. V prestolnici sta bila poškodovana najmanj dva policista, aretirali pa so najmanj deset protestnikov. Proteste v Rimu je organizirala neofašistična stranka Forza Nuova oziroma Nova sila, ki je sodelovala tudi na shodu v Neaplju.

Epidemiološke razmere se še naprej zaostrujejo tudi v Španiji, kjer je vlada že danes razglasila izredne razmere, ki bodo predvidoma veljale pol leta.

Uvedli bodo tudi policijsko uro, ki bo veljala vsak dan med 23. in 6. uro. Posamezne regije lahko začetek preložijo za eno uro prej ali kasneje. Ta ukrep ne bo veljal za Kanarsko otočje, saj tam beležijo malo okužb z novim koronavirusom.

Slovaška, kjer so v zadnjem dnevu potrdili 3042 okužb, kar je največ doslej, pa je ena redkih evropskih držav, ki je v soboto znova uvedla delno karanteno za celotno državo. V skladu z novimi ukrepi, ki bodo veljali najmanj do 1. novembra, lahko gredo prebivalci od doma le na delo in za nakup živil ali druge nujne opravke.

Na Slovaškem so v petek začeli izvajati program množičnega testiranja za vse, starejše od 10 let. Prvi krog se je končal danes. Testiranje bodo nadaljevali še naslednja dva konca tedna.

Ukrepe je v soboto zaostrila tudi Poljska, ki je cela označena z rdečo barvo, kar pomeni visoko tveganje za okužbo. Restavracije, kavarne in pubi lahko po novem strežejo samo hrano za prevzem. Vrata pa so morali zapreti tudi fitnes centri in bazeni. Druženje medtem omejujejo na pet ljudi, poroke so prepovedane.

O največ potrjenih primerih okužbe s koronavirusom v enem dnevu so poročali še iz več drugih evropskih držav. Francoske oblasti so v soboto zvečer sporočile, da so zabeležili več kot 45.000 okužb. Češke in belgijske oblasti pa so prav tako v soboto poročale o več kot 15.000 novih okužbah. Nekaj manj, 14.700, so jih medtem potrdili v Nemčiji, kar je bil prav tako rekord.

Največ novih okužb so od petka do sobote potrdili tudi v Avstriji, in sicer 3614. O 3149 okužbah v zadnjem dnevu pa so danes poročali še iz Madžarske. Rekordni so bili v soboto tudi dnevni podatki za Srbijo in BiH. V prvi so potrdili 757 novih okužb, v slednji pa 1251.

V ZDA so v soboto že drugi dan zapored zabeležili rekordno število novih okužb s koronavirusom, in sicer skoraj 89.000. Kljub temu se kampanja pred predsedniškimi volitvami nadaljuje, predsednik Donald Trump je imel v soboto tri predvolilna zborovanja.

Trump je bil tudi sam okužen s koronavirusom, v zadnjih dneh pa sta se mu v skupini svetovnih voditeljev, ki so se okužili, pridružila še dva evropska. V soboto je novico o okužbi sporočil poljski predsednik Andrzej Duda, danes pa še bolgarski premier Bojko Borisov. Oba se počutita dobro.

Več visokih predstavnikov držav je medtem zaradi stika z okuženo osebo v samoizolaciji. Potem ko jih je ta teden obiskal slovenski zunanji minister Anže Logar, pri katerem so potrdili okužbo, so morali v samoizolacijo njegovi kolegi iz Estonije, Litve in Latvije. Logar se je v Litvi sestal tudi z vodjo beloruske opozicije Svetlano Tihanovsko, ki je zaradi tega prav tako v samoizolaciji.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ