29. 4. 2017, 15:34 | Vir: STA

Ob prazniku dela na Rožnik pod geslom Povezujemo

Nebojša Tejić/STA

Rdeča nit letošnje dvodnevne prvomajske prireditve na ljubljanskem Rožniku v okviru ZSSS ter ostalih sindikalnih konfederacij je vodilo Povezujemo, ki je namenjeno povezovanju delavstva, ljudi in sindikatov. To vodilo se na Rožniku še posebej odraža v povezanem nastopu in simboličnem prižigu kresa, so povedali na novinarski konferenci ZSSS.

Tako kot lani tudi letos tradicionalno prireditev na Rožniku po navedbah Nine Štrajhar iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) soorganizirajo štiri konfederacije - Pergam, Neodvisnost, konfederacija sindikatov javnega sektorja (KSJS) in ZSSS.

Na predvečer praznika dela bodo na prireditvi na Rožniku navzoče nagovorili sindikalni voditelji, ob 22. uri bo zagorel kres, v zabavnem programu pa bodo igrale skupine Kingston in Stand by ter OKO. že drugo leto pa bo pohod na Rožnik organiziran. Zbirno mesto bo na parkirišču Tivoli, odkoder bodo ob 19. uri skupaj krenili na Rožnik.

Prvi maj se bo začel s tradicionalno budnico od 7.00 do 10.30, nato bo sledila proslava s pozdravom ljubljanskega župana Zorana Jankovića, kulturni del pa bo popestril Pihalni orkester Litostroj, Partizanski pevski zbor, Boris Kobal in ansambel Aplavz. Na praznik dela bodo vsem delili rdeče nageljne. Izpred gostilne Čad bo Kavalir vozil tiste, ki zaradi različnih razlogov ne bi zmogli peš na Rožnik, je še dodala Štrajharjeva.

Na predvečer 1. maja bodo sindikalisti po navedbah predsednice Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije Lidije Jerkič s simboličnim shodom opozorili na aktualni kampanji Evropske konfederacije sindikatov za dvig plač in sindikatov zasebnega sektorja za dvig najnižje osnovne plače na raven minimalne plače ter na problematiko delovnega časa.

Za predsednika Pergama Jakoba Počivavška 1. maj je in ostaja delavski praznik. To kaže tudi, da že drugo leto sindikati skupaj organizirajo prvomajsko prireditev in tako pokažejo, da ga praznujejo zato, ker so delavci v preteklosti stopili skupaj in si s skupnim bojem izborili temeljne delavske pravice. Počivavšek v tem vidi vzporednico z današnjim časom, pri čemer je spomnil na problematiko plač, slabe delovne pogoje, nove tehnologije itd. Vse to po njegovem mnenju pomeni tudi nov izziv za sindikate.

Evelin Vesenjak iz Neodvisnosti je izpostavila pomen sodelovanja sindikatov. To se je začelo že pri minimalni plači in to sodelovanje kaže, da je "samo s skupnimi močmi možno karkoli spremeniti".

Z njo se strinja tudi generalni sekretar KSJS Bojan Hribar, ki podpira tudi prizadevanja sindikatov zasebnega sektorja za minimalno plačo. Tudi aktualna pogajanja v javnem sektorju imajo po njegovih besedah v ospredju odpravo plačnih anomalij v najnižjih plačnih kategorijah.

Generalna sekretarka sindikata gostinstva in turizma Karmen Leban pa je povedala, da si želijo, da bi na Rožnik prišlo čim več ljudi. Pričakujejo okoli 20.000 kot lani, a je to odvisno od vremena.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ