2. 6. 2017, 09:24 | Vir: STA

Obsodbe odstopa ZDA od pariškega sporazuma se kar vrstijo

profimedia

Kritike na odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da ZDA odstopijo od pariškega podnebnega sporazuma, se kar vrstijo.

Države iz celega sveta poudarjajo svojo zavezanost sporazumu in pozivajo k nadaljnjemu boju proti podnebnim spremembam, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tri evropske gospodarske sile, Nemčija, Francija in Italija, so v skupnem sporočilu odločitev ZDA sprejele z obžalovanjem, sporazum pa označile za ključnega za planet, družbo in gospodarstva. Izrazile so še prepričanje, da se ni mogoče pogajati o novem podnebnem sporazumu, kot je predlagal Trump.

Novi francoski predsednik Emmanuel Macron je Trumpa poklical po telefonu in mu povedal, da se glede pariškega sporazuma "ne da o ničemer pogajati". Dodal je, da bodo Francija in ZDA sodelovale še naprej, a ne v boju proti podnebnim spremembam. V izjavi za javnost je v angleščini in francoščini še ocenil, da je Trump naredil zgodovinsko napako, ter ameriške znanstvenike in podjetja , ki jih je odločitev prizadela, povabil v Francijo.

Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila razočaranje in pozvala k nadaljevanju "podnebnih politik, ki bodo ohranile naš svet".

Britanska premierka Theresa May je Trumpu sporočila, da je podnebni sporazum "varnostna mreža za prihodnje generacije".

Japonska se je na Trumpovo potezo odzvala z obžalovanjem. Japonski zunanji minister Fumio Kishida je bo tem napovedal, da si bo Japonska skupaj z drugimi podpisnicami sporazuma prizadevala za polno uresničevanje sporazuma. Japonska tudi poudarja, da podnebne spremembe zahtevajo skupna prizadevanja celotne mednarodne skupnosti.

Kitajska je odstop ZDA od sporazuma označila za globalni korak nazaj, a poudarila, da so Kitajska, Indija in Evropa pripravljene okrepiti prizadevanja za uresničevanje sporazuma. Kitajska sicer proizvede največ toplogrednih plinov na svetu, več kot ZDA, zato je Trump pogosto kritičen do nje.

Kanadski premier Justin Trudeau je po odločitvi o odstopu od sporazuma poklical Trumpa po telefonu in mu izrazil razočaranje, obenem pa poudaril, da ga navdihuje vse večja pripravljenost na boj proti podnebnim spremembam v svetu in na prehod na zeleno gospodarstvo.

Mehika je poudarila, da je svet moralno obvezan spoštovati zaveze iz podnebnega sporazuma, Brazilija pa jo sporočila, da jo poteza Washingtona skrbi in je razočarana nad njo. Obsodbam sta se pridružili tudi Mehika in Venezuela.

Premier Fidžija Voreqe Bainimarama, ki bo letos vodil pogajanja o podnebnih spremembah pod okriljem ZN, je izrazil globoko razočaranje. "Izguba ameriškega vodstva je vredna obžalovanja in boj proti podnebnim spremembam še zdaleč ni končan," je poudaril.

Avstralski minister za energijo in okolje Josh Frydenberg je izpostavil, da je podnebni sporazum pomemben tudi brez ZDA.

Odzval se je tudi premier Miro Cerar. Med drugim je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da obžaluje odločitev ZDA za odstop od pariškega sporazuma. "Slovenija ostaja zavezana varovanju našega planeta," je dodal Cerar.

Vse imenu koristi za Ameriko?

Trump se je za odstop od podnebnega sporazuma iz leta 2015 odločil, ker po njegovem prepričanju pomaga drugim državam pridobiti gospodarsko prednost pred ZDA. Trdi, da bi vztrajanje ZDA pri pariškem podnebnem sporazumu uničilo ameriško gospodarstvo, medtem ko bi največji onesnaževalci, kot sta Kitajska in Indija, lahko s svojim početjem nadaljevali. Pri tem se sklicuje na časnik Wall Street Journal, ki piše, da je umik iz sporazuma v ameriškem interesu, posledic za podnebje pa ne bo. Ameriški predsednik zato predlaga pogajanja o novem podnebnem sporazumu, ki bi bil bolj pošten do ZDA.

Njegovo odločitev so medtem doma podprli le njegovi privrženci in nekateri republikanski politiki.

Demokrati in znanstveniki, pa tudi nekateri podjetniki so se odzvali kritično.

Naj naštejemo nekaj reakcij, ki so prišle od podjetij. Ustanovitelj vesoljskega podjetja Space X in avtomobilskega podjetja Tesla Elon Musk je odstopil iz vseh treh svetovalnih odborov Bele hiše, v katerih je bil član. Odstopil je tudi glavni izvršni direktor Disneyja Bob Iger. Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg je uvodoma sporočil, da je Trumpova odločitev slaba za okolje, ekonomijo in prihodnost otrok.

Glavni izvršni direktor podjetja General Electric Jeff Immelt je izrazil razočaranje in poudaril, da morajo sedaj podjetja prevzeti vodstvo in pozabiti na ameriško administracijo. Največja svetovna trgovina Walmart je sporočila, da je zaveza obnovljivi energiji in zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov že desetletje vpeta v njihovo poslovanje in bo še naprej. Walmart je zato pozval zvezne države, naj sodelujejo. Podoben poziv je dalo tudi podjetje Amazon, zavezo zmanjšanju toplogrednih plinov pa sta izrazili avtomobilski podjetji General Motors in Ford.

Razočaranje nad Trumpom je izrazil tudi predsednik Microsofta Brad Smith, milijarder Tom Steyer pa je sporočil, da je Trump izvedel napad na prihodnost ameriškega ljudstva, in za ta naklepen zločin ni nobenega opravičila.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel