Od Dunking Devils in Pižame do Lepe afne: "Mladi, #pejtevolt!"

25. 5. 2018
Deli
Od Dunking Devils in Pižame do Lepe afne: "Mladi, #pejtevolt!" (foto: youtube printscreen)
youtube printscreen

Mladi slovenski vplivneži, med njimi tudi Dunking Devils, Pižama, Ciril Komotar in Lepa afna, so se ta teden zbrali in posneli spletni video, s katerim nagovarjajo svoje vrstnike k udeležbi na volitvah. Volilna udeležba mladih je pri nas namreč izjemno nizka, kar se odraža v vključevanju mladih k oblikovanju politik. Video, ki je del kampanje Mladinskega sveta Slovenije (MSS), je že zaokrožil po spletu.

MSS v okviru projekta Partycipiraj s sloganom "Manj poziraj, več participiraj!" poziva mlade k aktivnemu državljanstvu.

Mlade v videu nagovorijo vlogerka Lea Filipovič (Lepa afna), vloger Ciril Komotar (Komotar minuta), stand up komik in improvizator Rok Bohinc, plesalci Artifex, akrobati Dunking Devils, Flipping Art in F&B Acrobatics, manekenka Laura Škvorc, finalisti Slovenija ima talent LED Motion, ter komik in prevajalec Boštjan Gorenc - Pižama. Upajo, da bodo tako mlade spodbudili, da vzamejo prihodnost v svoje roke in se naslednjo nedeljo odpravijo na volišča.

Tole so povedali ...

Tin Kampl, predsednik MSS:

  • "Namen kampanje Partycipiraj je nagovarjati mlade k politični in splošni družbeni aktivaciji. Z videom, ki smo ga ustvarili s pomočjo Dunking Devils in drugih znanih Slovencev, želimo mlade nagovoriti preko kanalov, ki so jim blizu in jih redno uporabljajo. Veseli smo vseh podpornikov projekta, ki jih mladi prepoznavajo kot vzornike in so se bili pripravljeni izpostaviti ter mlade nagovoriti s to pomembno tematiko. Pomembno je, da se mladi volitev udeležimo, saj je volilna udeležba mladih v Sloveniji izjemno nizka, kar se odraža tudi v upoštevanju mladih pri oblikovanju politik. Več kot nas bo šlo na volitve, bolj bo glas mladih slišan in posledično tudi upoštevan. Vzemimo prihodnost v svoje roke!"

Maks Veselko, akrobat Dunking Devils:

  • "Mladim je vseeno za politiko, zato je politiki vseeno za mlade. A je to prav? Treba je prekiniti destruktivno pasivnost mladine, ki je "obupala nad politiko" ali pa je "pač ne zanima". Ko bomo dali glas od sebe, bomo slišani, nič prej! Spodbujanje volilne udeležbe je prvi korak od mnogih, potrebnih v tej smeri."

Lea Filipovič, avtorica vloga Lepa afna:

  • "K projektu sem se priključila, ker tudi sama premalo pozornosti posvečam politiki in volitvam. Mladi smo danes glede te teme, kot da se nas ne tiče. Pozabljamo, da vsak glas šteje. Tudi naš, zato je pomembno da se informirano in gremo volit. Za našo krasno Slovenijo in prihodnost!"

Boštjan Gorenc - Pižama, komik in prevajalec:

  • "Politiki z nižanjem ravni javnega diskurza državljanom uspešno gabijo politično udejstvovanje. Tudi sam sem se že zalotil, da načrtno tišam politični šum, čeprav se zavedam, da je to nespametno. Z zmanjševanjem zanimanja ljudi za politiko in nizko udeležbo se uspešno ohranja status quo vladajočih elit, dogajanje pa lahko razburkamo samo, če stopimo do volišča in obkrožimo tistega, za katerega menimo, da bo najbolje zastopal naše interese. Še bolj pa, če seveda kandidiramo kar sami. Za te volitve smo za slednje že prepozni, a še vedno se tvoj glas lahko sliši z obkroženo številko na volilnem lističu. Ne dovoli, da drugi odločajo namesto tebe!"