R. K. | 13. 12. 2022, 10:18

Od milijarderja do finančnega dolžnika: kralj kriptovalut za zapahi

Profimedia/fotomontaža

Ustanovitelj podjetja, ki je bilo še nedavno vredno več kot 30 milijard evrov, se je po njegovem propadu znašel v nemilosti oblasti.

Na Bahamih so aretirali ustanovitelja borze kriprovalut FTX Sama Bankmana-Frieda, znanega tudi po vzdevku kralj kriptovalut. Pridržanje je na Twitterju potrdil urad ameriškega državnega tožilca v New Yorku, kjer so zapisali, da bo Bankman-Fried še isti dan stopil pred sodnika.

Sama Bankmana-Frieda so bahamske oblasti aretirale na zahtevo ameriških oblasti, proti njemu pa so ukrepe napovedali tudi regulatorji na Wall Streetu. Podjetje, ki ga je vodil, je bilo nekoč druga največja borza kriptovalut na svetu in je bilo vredno več kot 30 milijard evrov. Kljub temu je novembra propadlo.

Od milijarderja do finančnega dolžnika

Bankman-Fried je FTX ustanovil leta 2019. Primerjali pa so ga celo z legendarnim ameriškim vlagateljem Warrenom Buffetom, še novembra je imel namreč pod palcem 15 milijard evrov vredno premoženje. Le dva meseca kasneje pa svojim 50 največjim upnikom dolguje dobre tri milijarde evrov, poroča 24ur.com.

Profimedia

Podjetje se je v težavah znašlo novembra, ko je vložilo zahtevo za zaščito pred bankrotom, izvršni direktor Bankman-Fried pa je s svojega položaja odstopil. Od nezakonitih dejavnosti se je v intervjujih, ki jih je dal v tednih po odstopu, distanciral, a je priznal, da so bile pri vodenju podjetja storjene napake. Ob tem je zanikal, da bi poskušal zagrešiti goljufijo, navaja omenjeni medij.

Zadnje leto je bilo za svet kriptovalut tudi sicer zelo burno. Bitcoin je izgubil več kot 60 odstotkov svoje vrednosti, znižala pa se je tudi vrednost drugih kriptovalut, so spomnili pri 24ur.com.