22. 4. 2019, 16:58 | Vir: STA

Odziv Ovse po zmagi Zelenskega na ukrajinskih volitvah

Profimedia

Predsedniške volitve v Ukrajini so po oceni Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) potekale svobodno in pravično. Vrstijo se tudi odzivi na razplet volitev. Novoizvoljenemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu sta med drugim čestitala ameriški predsednik Donald Trump in nemška kanclerka Angela Merkel, v Kremlju pa so zadržani.

Evropski opazovalci so po poročanju tujih tiskovnih agencije danes ocenili, da je tudi nedeljski drugi krog predsedniških volitev v Ukrajini potekal demokratično in ob spoštovanju temeljnih svoboščin.

"Drugi krog volitev je bil kljub operativnim izzivom in omejenemu časovnemu okviru dobro organiziran," so navedli v Ovse. Kot so poudarili, pa bi moral korekten prenos oblasti ponuditi tudi priložnost za krepitev demokratičnih institucij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

So pa opazovalci vendarle izpostavili senzacionalistično naravo predvolilne kampanje, od medsebojnega obmetavanja z žaljivkami pa vse do testa prisotnosti drog, s katerim sta na pobudo Zelenskega kandidata dokazala, da nimata težav z odvisnostjo. "V kampanji pred obema krogoma je manjkalo razprave o vprašanjih javnega interesa," menijo v Ovse.

Vrstijo se tudi odzivi svetovnih voditeljev na razplet volitev. Na Facebooku ga je že komentiral ruski premier Dimitrij Medvedjev, ki je zmago Zelenskega označil kot priložnost za okrepitev vezi med Rusijo in Ukrajino, a dodal, da vendarle ne goji iluzij.

Pozneje so se na rezultat volitev uradno odzvali tudi v Kremlju. Kot je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, je še prezgodaj reči, ali bodo lahko sodelovali z Zelenskim. "Prezgodaj je še govoriti o čestitkah predsednika Vladimirja Putina Zelenskemu ali o možnosti medsebojnega sodelovanja. O tem bo mogoče soditi glede na njegova dejanja," je pojasnil.

Peskov je poudaril, da Moskva spoštuje izbiro ukrajinskega ljudstva. Je pa opozoril, da dejstvo, da v Rusiji živečim ukrajinskim državljanom ni bilo dovoljeno sodelovati pri glasovanju, postavlja pod vprašaj legitimnost volitev v celoti.

Zelenski je sicer že dejal, da bo skušal okrepiti vezi in napovedal pogovore z Moskvo. Kot svojo prvo nalogo si je zadal osvoboditev zapornikov, priprtih v vzhodni Ukrajini in Rusiji. V Rusiji je namreč od novembra lani pridržanih 24 ukrajinskih mornarjev.

Zelenskemu sta za prepričljivo zmago že čestitala ameriški predsednik Donald Trump in nemška kanclerka Angela Merkel. Trump je po poročanju tujih tiskovnih agencij ob tem podprl ozemeljsko celovitost Ukrajine.

Tudi Merklova je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa Zelenskemu zagotovila, da bo Nemčija še naprej pomagala Ukrajini pri prizadevanju za suverenost in ozemeljsko celovitost. V odprtem pismu je nemška kanclerka še poudarila, da so ob stabilizaciji Ukrajine in mirnem reševanju konfliktov za državo pomembni tudi uresničevanje pravosodnih reform, decentralizacija in boj proti korupciji.

Merklova je izrazila zadovoljstvo nad krepitvijo gospodarskih, socialnih in kulturnih odnosov med državama v zadnjih petih letih. Novemu ukrajinskemu predsedniku je zaželela veliko sreče in ga že povabila v Berlin.

Z zmago Zelenskega se je Ukrajina, kot poročajo tuji mediji, podala v negotove politične vode. Komedijant brez političnih izkušenj in jasne politične agende je namreč prepričljivo dobil predsedniške volitve. Zelenski je s tem zadal hud udarec dosedanjemu predsedniku Petru Porošenku, ki si je nov mandat skušal izboriti kot simbol zaščitnika Ukrajine pred rusko agresijo in varuha ukrajinske identitete.

To mu ni uspelo, saj ga je po 95 odstotkih preštetih glasov ugnal Zelenski. Kot je sporočila volilna komisija, je po doslej preštetih glasovnicah Zelenskega podprlo 73 odstotkov, Porošenka pa manj kot 25 odstotkov volivcev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord