27. 1. 2019, 15:45 | Vir: STA

Opozorilo zgodovine ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta v Oswiecimu

profimedia

Preživeli so danes na prizorišču nekdanjega koncentracijskega taborišča Oswiecim (Auschwitz) na Poljskem položili cvetje pri zidu, kjer so izvajali usmrtitve. Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta so po svetu opomnili pred porastom antisemitizma in pozvali k ohranjanju spomina na žrtve.

Spominske slovesnosti v Oswiecimu so se udeležili tudi predstavniki poljske vlade, tuji politiki in predstavniki različnih ver, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Na žrtve holokavsta so spomnili tudi drugod po svetu. Izraelski predsednik Reuven Rivlin je ob današnjem dnevu pohvalil napore sprave med Nemci in Judi, ko se je danes srečal z nemškimi prostovoljci in preživelimi holokavsta. Dodal pa je, da se nikoli ne sme oprostiti zločinov, ki so jih nacisti zakrivili Judom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Ko holokavst bledi iz živih spominov, moramo skupaj ohranjati spomin," je dejal.

Tudi avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je po pisanju avstrijske tiskovne agencija APA ob današnjem dnevu opomnil, da ne sme iti v pozabo, kar smo se naučili iz zgodovine.

V Nemčiji pa sta kanclerka Angela Merkel in zunanji minister Heiko Maas pozvala k odločnem boju proti antisemitizmu, ki je na žalost še vedno del družbe.

Na porast antisemitizma je danes v Ženevi opozorila tudi visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet. "Dandanes opazujemo porast več oblik sovraštva, tudi strup antisemitizma in drugih napadov na manjšine," je dejala.

V Sloveniji je predsednik državnega zbora Dejan Židan v poslanici opomnil, da je naša skupna moralna odgovornost in politična dolžnost, da se proti nestrpnostim in kršitvam človekovega dostojanstva vnaprej zoperstavimo z vsem našim pogumom. "S tem izrazimo globoko spoštovanje preživelim in se ponižno poklonimo milijonom, ki so bili žrtev najbolj množičnega zločina proti človeštvu," je dodal.

Wiesenthalov center je danes objavil tudi letno poročilo o pregonu nacističnih zločincev, v katerem so med drugim pohvalil splošne napredke, predvsem v Nemčiji. Slabo oceno pa so med drugim dobile Norveška, Švedska, Avstrija, Litva in Ukrajina.

Združeni narodi so leta 2005 razglasili 27. januar za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, od leta 2008 ga obeležujemo tudi v Sloveniji. Na ta dan pred 74 leti so sovjetski vojaki osvobodili preživele v koncentracijskem taborišču Auschwitz. ZN letos ob dogodkih, ki v spomin na žrtve nacističnega in fašističnega pomora po svetu in v Sloveniji potekajo te dni, pozivajo k zaščiti človekovih pravic in opozarjajo na porast antisemitizma.

V Oswiecimu je med drugo svetovno vojno v plinskih celicah ali poskusih nacističnih znanstvenikov umrlo med 1,1 in 1,5 milijona ljudi, Judov, pa tudi pripadnikov 26 drugih narodov, večinoma slovanskih, med njimi bilo tudi 1700 Slovencev.

V holokavstu je umrlo skupaj okoli šest milijonov Judov, pa tudi pet milijonov Slovanov, več sto tisoč Romov, več sto tisoč duševno in fizično prizadetih ter več tisoč homoseksualcev. V nacističnih in fašističnih koncentracijskih taboriščih je bilo zaprtih 63.000 slovenskih internirancev. 12.000 se jih nikoli ni vrnilo. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord