5. 12. 2017, 10:30 | Vir: STA

Otroci si bodo marsikje lahko Miklavža ogledali tudi v živo!

Tamino Petelinšek/STA

Otroke, ki so se med letom pridno učili in pomagali staršem, bo v noči na torek marsikje obiskal sveti Miklavž, prvi od treh decembrskih dobrotnikov. Prinesem jim bo sadja, sladkarij in drugih daril. Marsikje si bodo lahko Miklavža ogledali tudi v živo, saj bodo po mnogih krajih potekala tradicionalna miklavževanja in sejmi.

Priljubljeni decembrski svetnik po izročilu na predvečer pred svojim godom obdaruje predvsem pridne otroke, poredni pa, kot velja, prejmejo šibo. Ponekod prinese predvsem manjša darila, kot so sadje in sladkarije, ponekod pa je obdarovanje za Miklavža osrednje obdarovanje v decembru.

Marsikje si bodo lahko Miklavža ogledali v živo, saj bo nocoj po mnogih slovenskih krajih s spremstvom obiskal trge in otrokom delil darila.

V Ljubljani se je v nedeljo na Prešernovem trgu ob frančiškanski cerkvi začel Miklavžev sejem, ki bo trajal do srede. Danes ob 17. uri bo potekal Miklavžev sprevod od Krekovega do Prešernovega trga. Pri tem bodo Miklavža spremljali parklji, vragi in zbor angelčkov, ki bodo otrokom delili pecivo, sadje in bombone. Miklavžev sejem bo do danes zvečer potekal tudi na Grajskem trgu v Mariboru. V Novem mestu pa bodo danes ob 17. uri na Glavnem trgu prižgali praznične luči in pričakali prihod Miklavža.

Sveti Miklavž ali sveti Nikolaj je bil v 4. stoletju škof v mestu Mira, ki je današnji Demre v Turčiji, in je krščanski svetnik. Gre za enega najbolj priljubljenih svetnikov, saj je z njim povezano tradicionalno obdarovanje. Običaj izhaja iz Nikolajeve radodarnosti in solidarnosti. Ko sta mu starša zapustila premoženje, ga je razdelil med reveže, sam pa postal redovnik. Svojim vernikom je hotel biti zgled zlasti v dobrodelnosti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord