9. 10. 2020, 15:44 | Vir: STA

Petkovi protestniki zaradi varnosti znova na kolesih

profimedia

Kljub dodatnim omejitvam druženja in napovedim ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa o strožjem nadzoru, protestniki, ki se ob petkih zbirajo na ulicah slovenskih mest, ne razmišljajo o odpovedi današnjega protesta. So pa na družbenih omrežjih pozvali udeležence, naj se znova preselijo na kolesa, vzdržujejo razdaljo in uporabljajo maske.
 

"Pozivamo vse udeležence, da se protestom pridružijo na kolesih in z maskami! Vse, ki ne bodo na kolesih, pa naprošamo, da vzdržujejo varnostno razdaljo, nosijo maske in se ne zadržujejo v skupinah, večjih od 10 ljudi," so zapisali na Facebooku. Protest bo tako od 19. ure potekal na Trgu republike.

Od danes namreč velja omejitev druženja do 10 ljudi. Minister Hojs je ob tem v četrtek na novinarski konferenci tudi napovedal, da lahko protestniki od danes pričakujejo, da jih bosta policija in zdravstveni inšpektorat bolj dosledno identificirala in ob nespoštovanju odloka kaznovala.

Kot je zvečer dodal za POP TV, sicer trenutno "nihče ne misli na neko silo ali razganjanje protestnikov, mislimo pa, da jih je treba legitimirati in jim izreči ustrezne kazni".

Tudi na policiji so danes pojasnili, da se delovanje policije na protestih ne bo spreminjalo. Ker gre za neprijavljen shod, bodo na njem red vzdrževali policisti, pri tem pa bodo območje shoda, tako kot so to počeli do zdaj, tudi videonadzorovali.

Zaradi spremenjene pravne podlage pa bodo tokrat protestniki lahko prejeli globo zaradi nespoštovanja odloka o omejitvah zbiranja. Ob tem so pojasnili, da v tem primeru globe ne izreče policija, ampak zdravstveni inšpektorat, zato tudi predlog policije še ne pomeni globe.

Protestnike pa so ob tem še pozvali, "naj ravnajo odgovorno in spoštujejo ukrepe za zajezitev epidemije covida-19, tako zaradi sebe kot tudi zaradi drugih".

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 napovedala, da bodo inšpektorji v sodelovanju s policisti na večernih protestih nadzirali spoštovanje omejitev zbiranja več kot desetih ljudi, uporabo zaščitne maske na odprtem javnem prostoru in upoštevanje vseh higienskih navodil oz. priporočil NIJZ.

Protestniki so na Facebooku v pozivu k protestom zapisali, da je v uporu treba vztrajati, "saj si vlada Janeza Janše še vedno poskuša podrediti vse družbene podsisteme in še vedno spodkopava temelje demokracije in vladavine prava".

"Po 25 tednih upora se jim vse bolj tresejo tla pod nogami in ta vlada neizogibno pada. Zato želijo tudi tokrat preprečiti proteste, napadati kritike in izvajati represijo," so zapisali. Dodali so, da želi vlada trenutno stanje razširjenosti covida-19 spet izrabiti za utišanje ljudstva in lastne interese. To po njihovih besedah dokazujejo Hojsove besede o poostrenem legitimiranju ljudi, s čimer je ta prekoračil svoja pooblastila, so zapisali.

Hojs pa je za POP TV zanikal očitke, da želi s tem vlada zgolj omejiti protivladne proteste, in dodal, da če po zviševanju števila okuženih in hospitaliziranih "nekdo to povezuje s 'pretvezo' vlade, da želi nekaj početi proti protestnikom, smo izgubili zdravo pamet".

Protestniki sicer za trenutno zdravstveno stanje krivijo vlado in dodajajo, da ni dokazov, da bi se okužbe s koronavirusom širile na protestih. Ljubljana, kjer so protesti vsak petek najbolj množični, pa je po deležu aktivno okuženih glede na število prebivalstva šele na 58. mestu med slovenskimi občinami.

Napoved o zaostrovanju nadzora so obsodili tudi v Levici. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se število okužb z novim koronavirusom ne veča zaradi protestov, ampak zaradi neustreznih ukrepov, predvsem v zdravstvu, šolah in domovih za starejše. "Hojsovo rožljanje s pendreki proti svobodi govora je zato vredno najostrejšega obsojanja," so dodali.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ