22. 9. 2018, 16:31 | Vir: STA

Po dveh dneh so iz potopljenega trajekta na Viktorijenem jezeru rešili inženirja, ki pa je v kritičnem stanju

profimedia

Po četrtkovi nesreči trajekta v Tanzaniji, ki se je prevrnil na Viktorijinem jezeru, reševalci nadaljujejo z iskanjem pogrešanih. Po najnovejših podatkih je umrlo več kot 200 ljudi. Na trajektu naj bi bilo skupno okoli 300 oseb, kar je trikrat toliko, kot je bilo dovoljeno. Oblasti so že začele z aretacijami odgovornih.

Število smrtnih žrtev se je ob nadaljevanju reševalne akcije povzpelo na več kot 200, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Vse pa kaže, da je v potopljenem plovilu ujetih še več trupel.

Eno osebo so medtem dva dni po nesreči še našli živo. Gre za inženirja na trajektu Alphonca Charahanija, ki je v kritičnem stanju, dodaja nemška tiskovna agencija dpa.

Trajekt se je prevrnil v četrtek v bližini pristanišča pri otoku Ukara, ki leži na jugovzhodu največjega jezera v Afriki in si ga ob Tanzaniji delita še Uganda in Kenija. Trajekt MV Nyerere je bil na poti iz kraja Bugolora in je potonil le nekaj deset metrov pred pomolom.

Ker točno število potnikov ni znano, reševalci nimajo točnega podatka o številu pogrešanih. Zanašajo se na prijave pogrešanih, ki jih posredujejo svojci. Iskanje bodo po navedbah oblasti ne glede na vse nadaljevali.

Vzrok za nesrečo še vedno ni znan, prve ugotovitve pa kažejo na preobremenjenost, je povedal generalni sekretar informacijskega urada John Kijazi. Ocene po navedbah dpa kažejo, da je bilo na plovilu, ki je bilo registrirano za 101 potnika, več kot 300 oseb. Poleg potnikov je trajekt tovoril še žito in cement.

Tanzanijski predsednik John Magufuli je že v petek potrdil, da je bila ladja preobremenjena. Po navedbah prič bi se lahko prevrnila tudi zaradi potnikov, ki so se pred pristankom nagnetli na eno stran.

"Malomarnost nas je stala toliko življenj; otrok, mater, študentov, starejših ... Odredil sem aretacije vseh vpletenih v upravljanje trajekta, ki so se že začele," je v nagovoru na javni televiziji TBC One v petek dejal Magufuli.

Razglasil je štiridnevno žalovanje, stroške vseh pogrebov pa bo krila država. Družinam žrtev bo vlada ponudila okoli 500.000 šilingov (130 dolarjev) odškodnine, je napovedala vladna tiskovna predstavnica Jenista Mhagama.

Tanzanija je bila v zadnjih letih prizorišče nekaterih večjih trajektnih nesreč. Več kot 500 ljudi je umrlo leta 1996, ko je na Viktorijinem jezeru potonil trajekt. Leta 2012 je umrlo 145 ljudi, ko je trajekt potonil pred tanzanijskem arhipelagom Zanzibar.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord