Po Hirošimi spomin na grozo atomske bombe še v Nagasakiju

9. 8. 2019 | Vir: STA
Deli
Po Hirošimi spomin na grozo atomske bombe še v Nagasakiju (foto: profimedia)
profimedia

Tri dni po Hirošimi bodo na grozovitost atomske bombe danes opozorili še v Nagasakiju. Druga in doslej zadnja uporaba jedrskega orožja v vojni je pred 74 leti takoj terjala okoli 40.000 smrtnih žrtev, skupno pa naj bi posledice zahtevale še 70.000 življenj. V Nagasakiju danes organizirajo tradicionalne spominske slovesnosti.

9. avgusta 1945 je nad Nagasakijem eksplodirala bomba z imenom Fat man ali Debelinko s plutonijevo sredico. Tri dni prej so ZDA na 300 kilometrov oddaljeno Hirošimo odvrgle atomsko bombo iz obogatenega urana, imenovano Little Boy ali Deček.

Šest dni po napadu na Nagasaki, 15. avgusta 1945, je Japonska razglasila kapitulacijo, s čimer se je druga svetovna vojna končala tudi v Aziji in na Pacifiku.

Zaradi posledic obeh bomb je po ocenah do decembra 1945 umrlo skupaj več kot 200.000 ljudi. Zaradi zakasnelih vplivov radioaktivnega sevanja ljudje obolevajo in umirajo še danes.

Na torkovi slovesnosti v Hirošimi je Župan Hirošime Kazumi Matsui vnovič pozval k svetu brez jedrskega orožja, vlado Shinza Abeja pa, naj se pridruži pogodbi o prepovedi tega orožja. To mednarodno pogodbo je sicer podpisalo že okoli 120 držav, a med njimi ni tistih, ki imajo jedrsko orožje v svojem arzenalu. Pozive k odpovedi jedrskemu orožju je pričakovati tudi danes v Nagasakiju.

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju