28. 8. 2020, 15:35 | Vir: STA

Po mnenju KPK je Aleksandra Pivec kršila zakon o integriteti

profimedia

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v predhodnem preizkusu potrdila resen sum kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v zadevi Pivec in uvedla preiskavo, je na novinarski konferenci pojasnil predsednik KPK Robert Šumi. Poudaril je, da so preiskavo razširili na več oseb, njena uvedba pa ne prejudicira končnih ugotovitev.

Senat KPK je odločitev o uvedbi preiskave sprejel na seji v tem tednu. Kot je povedal Šumi, so preiskavo razširili na več oseb, na različne dogodke in na različne sume kršitev iz njihove pristojnosti.

Predsednik KPK je še opomnil, da ne gre za osamljen primer oz. da so v zadnjem času prejeli še nekatere druge prijave, ki kažejo na sum kršitev identičnih določb zakona o integriteti. "Tudi te bomo obravnavali na popolnoma enak način kot ta primer, o katerem govorimo sedaj," je še povedal Šumi.

O tem, za sume kršitve katerih členov gre, predsednik KPK ni želel govoriti, saj obravnavane osebe o uvedbi preiskave še niso bile obveščene. Šele ko dobijo potrdilo in je izkazano, da je bila obravnavana oseba obveščena, bo mogoče tudi povedati, za koga gre in na sume katerih kršitev se bo komisija osredotočila.

Potrdil je, da gre za fizične osebe, ni pa želel razkriti njihovega števila. Z njimi pa v fazi predhodnega preizkusa še niso opravljali pogovorov, so pa v njem že sodelovali z drugimi pristojnimi organi. Prav tako Šumi ni želel ugibati, koliko časa bi lahko preiskava trajala, je pa potrdil, da je obravnava prednostna.

Šumi je še potrdil, da je postopek pred komisijo glede projekta SRIPT, v katerem se je Pivčeva morala soočiti z očitki o domnevnih nepravilnostih pri projektu Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem, zaključen. "Uveden je bil tudi prekrškovni postopek, ki je ravno tako pravnomočen," je potrdil, a tudi v tem primeru podrobnosti ni pojasnjeval.

Albert Nabernik iz KPK je v zvezi s zadevo SRIPT pojasnil, da je treba pri razkrivanju takšnih podatkov upoštevati "določene pravice, ki gredo javnim osebam".

Nabernik je tudi podrobneje pojasnil postopek ugotavljanja morebitnih kršitev na komisiji. Predhodni preizkus je po njegovih besedah prvi korak potem, ko prejmejo prijavo, pri čemer gre lahko za en stavek ali celotno dokumentacijo. Če so za zadevo pristojni, potem očitke preverijo in če na podlagi zbranih podatkov ugotovijo, da imajo podlago za resen sum kršitve iz njihove pristojnosti, potem preidejo v fazo preiskave.

O tem obvestijo preiskovanca, nato pa celovito raziščejo dejansko stanje in vse okoliščine. "Namen preiskave je, da se očitki potrdijo ali ovržejo," je pojasnil. Če kršitev iz njihove pristojnosti potrdijo, zadevo po njegovih besedah zaključijo ali z ugotovitvami v konkretnem primeru ali pa z načelnim mnenjem.

Predsednica DeSUS in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec se je z očitki javnosti soočila zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila nočitev na Krasu in v Izoli, kjer je prepletala službene obveznosti z zasebnim življenjem.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord