Po nekajtedenski suši je zagorelo v Grčiji in na Cipru

13. 8. 2019 | Vir: STA
Deli
Po nekajtedenski suši je zagorelo v Grčiji in na Cipru (foto: profimedia)
profimedia

Po tednih suše in močnem vetru so v Grčiji ponovno izbruhnili številni gozdni požari, najhuje je na otoku Evia in v bližini mesta Tebe. Več sto gasilcev se z obsežnim gozdnim požarom bori tudi na Cipru, a je že pod nadzorom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na grškem otoku Evia so morali zaradi požara evakuirati 500 prebivalcev dveh vasi in tamkajšnji samostan. "Če bo treba, bomo odredili evakuacijo še več ljudi," je povedal župan občine Dirfys-Messapia Jiorgos Psatas.

"Ogenj je oddaljen nekaj sto metrov od hiš. Ognjeni zublji so vse okrog, težko je dihati," je dodal župan.

Požar je izbruhnil ob 3. uri po lokalnem času ob cesti in se zaradi močnega vetra hitro razširil po suhi vegetaciji. Z ognjem se bori 200 gasilcev s 75 vozili, pomagajo pa si tudi s petimi helikopterji in letali za gašenje. Po navedbah grške tiskovne agencije ANA gori borov gozd, ki je zaščiten v okviru Nature 2000.

Dim je dosegel tudi grško prestolnico Atene, ki leži okoli 90 kilometrov južneje od območja požara.

V ponedeljek je hujši požar izbruhnil tudi v bližini turističnega mesta Limasol na Cipru, kjer se z ognjenimi zublji bori več sto gasilcev in prostovoljcev. Plameni so ogrožali več vasi, zaradi česar so evakuirali nekaj tamkajšnjih prebivalcev.

Požar so do danes že spravili pod nadzor, a so na območju še vedno prisotni gasilci. V povezavi s požarom so pridržali moškega.

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju