19. 11. 2018, 00:35 | Vir: STA

Po prešteti večini glasovnic v Ljubljani gladka zmaga Jankovića

Bor Slana/STA

 Po skoraj vseh preštetih glasovnicah v Ljubljani je zanesljivo že v prvem krogu lokalnih volitev vnovič zmagal aktualni župan Zoran Janković. Volivci so mu namenili okoli 61,4 odstotka glasov, najbližji zasledovalec Anže Logar, kandidat SDS za župana Ljubljane, je zbral 28,8 odstotka glasov.

Janković je na čelu glavnega mesta že 12 let in Ljubljančani so mu danes namenili nov štiriletni mandat. V izjavi za medije ob objavi rezultatov vzporednih volitev je dejal, da drugega kroga ni pričakoval. Glas zanj je bil glas za nadaljnji razvoj, je poudaril in za prihodnja štiri leta napovedal še 500 projektov v Ljubljani. Novi projekti bodo po njegovem prepričanju mestu prinesli novo kakovost življenja in nove nagrade.

Janković je izrazil tudi veselje, da je bila volilna udeležba višja kot pred štirimi leti. Volilna udeležba v prestolnici je po neuradnih podatkih 40,30-odstotna.

Za županski stolček se je Janković pomeril z devetimi protikandidati, a so z izjemo Logarja ostali daleč zadaj. Milan Jakopovič (Levica), ki je zasedel tretje mesto, je zbral 3,83 odstotka glasov, z manj kot dvema odstotkoma pa sledijo Dragan Matić (SMC), Tomaž Ogrin (Zeleni Slovenije), Marko Koprivc (SD), Smiljan Mekicar (Dobra država), Matjaž Bidovec (Socialistična partija Slovenije), Mihael Rihar (Naprej Slovenija) in Jožef Jarh (Stranka enakopravnih dežel).

Slavila bo, kot kaže, tudi Lista Zorana Jankovića, ki naj bi po trenutnih izidih dobila 23 svetniških mest v 45-članskem mestnem svetu. Sledi SDS z desetimi svetniki, Levica s štirimi, strankama NSi in SD kaže na dva svetnika, po enega pa SMC, LMŠ, SAB in Listi kolesarjev in pešcev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord