Po Trumpovi odpovedi obiska zaradi Grenlandije Pompeo govoril z danskim kolegom

Po Trumpovi odpovedi obiska zaradi Grenlandije Pompeo govoril z danskim kolegom (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
22. 8. 2019

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v sredo, dan po tistem, ko je ameriški predsednik Donald Trump odpovedal obisk na Danskem, ker je ta zavrnila prodajo Grenlandije, po telefonu govoril z danskim zunanjim ministrom Jeppejem Kofodom. Pohvalil je ameriško-dansko sodelovanje pri varnostnih vprašanjih, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Državni sekretar Pompeo je danes po telefonu govoril z danskim zunanjim ministrom Jeppejem Kofodom o preložitvi obiska predsednika Trumpa na Danskem," je sporočila tiskovna predstavnica State Departmenta Morgan Ortagus, poroča Reuters na spletni strani.

Pompeo je poudaril, da ceni sodelovanje Danske kot ene od zaveznic ZDA pri reševanju skupnih globalnih varnostnih prioritet, so sporočili iz State Departmenta.

Ameriški zunanji minister je z danskim kolegom govoril tudi o krepitvi sodelovanja z Dansko - vključno z Grenlandijo - na Arktiki, so dodali.

Danski zunanji minister je na Twitterju zapisal, da sta imela s Pompeom "odkrit, prijateljski in konstruktiven pogovor", državi pa označil za "tesni prijateljici in zaveznici."

Trump je v torek sporočil, da se je odločil za preložitev obiska na Danskem, predvidenega čez štirinajst dni, ker danska premierka Mette Frederiksen ZDA ne želi prodati Grenlandije. Ob tem se je Danski premierki zahvalil za neposrednost, s katero je obema državama po njegovem "prihranila veliko denarja in prizadevanj".

V sredo pa je Trump dansko premierko obtožil, da je z zavrnitvijo razprave o prodaji Grenlandije kot "absurdne" užalila ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izrazil je zgražanje zaradi njene izjave, ki je po njegovem "grda" in neprimerna. Namesto, da je razpravo označila za "absurdno", bi danska premierka enostavno lahko rekla, da njena država ni zainteresirana za prodajo, je ocenil.

Odločitev po poročanju AFP kaže na to, kako zainteresiran je Trump za nakup tega strateško pomembnega otoka, ki ga skoraj v celoti prekriva led, a je poln naravnih virov, čeprav so mnogi sprva mislili, da gre za šalo.

Diplomatski spor med Washingtonom in Koebenhavnom glede Grenlandije je le del širšega strateškega boja za nadzor nad Arktiko, bogato z viri, ocenjuje profesor na pariškem inštitutu za mednarodne odnose ILERI Mikaa Mered.

Trump je v nedeljo potrdil, da ga zanima nakup Grenlandije, a zatrdil, da nakup ni prioriteta njegove administracije. Prav tako je dejal, da to vprašanje ni razlog obiska na Danskem, a ocenil, da gre za velik nepremičninski posel. V ponedeljek se je celo pošalil, da na Grenlandiji ne bo zgradil svojega hotela.