2. 1. 2018, 12:36 | Vir: STA

50 let obstoja Led Zeppelinov bo obeležila ilustrirana knjiga

profimedia

Ob 50-letnici britanske rock zasedbe Led Zeppelin bo v tem letu izšla ilustrirana knjiga, ki bo orisala kariero ene najbolj popularnih skupin v glasbeni zgodovini. Knjiga bo izšla pri Reel Art Press, z založbo pa v ta namen sodelujejo vsi trije še živeči člani slavne četverice - Jimmy Page, Robert Plant in John Paul Jones.

Novico o knjigi so potrdili na uradni Facebook strani zasedbe, v javnost pa je prišla le nekaj dni potem, ko je kitarist Page obljubil "presenečenje", s katerim bodo obeležili 50-letnico nastanka. Ob tem je dodal: "V javnost bo prišel izdelek, ki ga ljudje gotovo še niso slišali."

Page je zaslužen tudi, da so v letih 2014/15 izšle revidirane in razširjene izdaje vseh devetih albumov skupine. Nadaljnje podrobnosti o publikaciji bodo sicer predstavili kasneje, je poročal portal Team Rock.

Led Zeppelin so nastali leta 1968 v Londonu in se v glasbeno zgodovino zapisali kot ena najbolj vplivnih zasedb, ki je s svojimi raznolikimi glasbenimi vplivi, kot so blues, psihedelija in folk glasba, odločilno prispevala k razvoju hard rocka. Sestavljali so jo kitarist Jimmy Page, pevec Robert Plant, basist in klaviaturist John Paul Jones ter bobnar John Bonham. Večino glasbe je napisal Page, za besedilni del pa je poskrbel Plant. Po Bonhamovi smrti leta 1980 je skupina uradno prenehala delovati, a se je kasneje še nekajkrat sestala.

Pri kritikih sprva ni bila dobro sprejeta, je pa kljub temu zabeležila komercialen uspeh s svojimi albumi. Največji uspeh je dosegla s četrtim albumom brez naslova, ki se ga je prijela oznaka Led Zeppelin IV in je postal eden najbolje prodajanih albumov, tudi kritiki so ga uvrstili na seznam najboljših plošč vseh časov.

Na njem so nekatere najbolj znane pesmi Led Zeppelinov, kot so Black Dog, Rock and Roll, Going to California ter Stairway to Heaven. Med njihove uspešnice sodijo še Babe I'm Gonna Leave You, Dazed and Confused, Communication Breakdown, Whole Lotta Love, The Song Remains the Same in Kashmir.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord